Na hlavný obsah

Heger chce posilniť kontroly na maďarsko-srbských hraniciach

Pomôcť by podľa neho mali aj ostatné krajiny EÚ.

Heger chce posilniť kontroly na maďarsko-srbských hraniciach
Premiér Eduard Heger hovorí s novinármi pred neformálnym Samitom Európskej rady. Foto: TASR/AP

Premiér Eduard Heger je za medzinárodnú policajnú pomoc na vonkajšej schengenskej hranici. Posilnenie kontrol na maďarsko-srbskej hranici, ktorá čelí náporu migrantov, podporil v piatok (7. 10.) pred neformálnym samitom EÚ v Prahe. 

„Samozrejme sa môžu vyskytnúť situácie, keď je tu väčší počet migrantov. V takom prípade potrebujeme ísť na vonkajšiu hranicu a zabezpečiť, aby sa do európskeho priestoru nedostávala ilegálna migrácia. Takže je to o tom, aby sme pomohli a prípadne poslali svojich policajtov na maďarskú hranicu,“ zdôraznil Heger.

Premiér poukázal aj na to, že spomínaná hranica je pomerne dlhá a že je potrebné ju výrazne posilniť. „Vidíme, že aj keď postavíte plot, nie je to nevyhnutne prekážka, takže určite musíme posilniť kontroly,“ uzavrel Heger.

V poslednom čase niektoré krajiny EÚ opäť čelia silnejúcej nelegálnej migrácii a posilnili kontroly na svojich hraniciach. Aj Česká republika koncom septembra obnovila hraničné kontroly so Slovenskom, čo Heger kritizoval s poukazom na to, že treba pomôcť Maďarsku a zabezpečiť jeho vonkajšiu hranicu.

Kontroly na svojich hraniciach so Slovenskom obnovila aj Viedeň. Vo štvrtok (6. 10.) oznámilo vykonávanie početnejších náhodných kontrol na pomedzí s Českom a Rakúskom aj Bavorsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet