Na hlavný obsah

Julian Assange mal pozitívny test na koronavírus

Manželka sa obáva o jeho zdravie.

Julian Assange mal pozitívny test na koronavírus
Na archívnej snímke z 2017 zakladateľ WikiLeaks Julian Assange. Foto: TASR/AP

Zakladateľ platformy WikiLeaks Julian Assange má pozitívny výsledok testu na ochorenie COVID-19. Oznámila to v pondelok (10. 10.) jeho manželka Stella Assangeová, ktorá bojuje proti jeho vydaniu do Spojených štátov, informovala agentúra AFP.

„Julian sa minulý týždeň necítil dobre, v piatok (7. 10.) sa už cítil chorý. V sobotu (8. 10.) mal pozitívny výsledok testu na koronavírus,“ povedala Assangeová.

AFP pripomína, že tisícky Assangeových prívržencov vytvorili v sobotu ľudskú reťaz okolo britského parlamentu. Protestovali tak proti jeho vydaniu do USA a žiadali jeho prepustenie z väznice Belmarsh. Austrálčan Assange je v tejto prísne stráženej väznici neďaleko Londýna zadržiavaný už od roku 2019.

Pôvodne si tam odpykával trest za porušenie podmienok prepustenia na kauciu a v súčasnosti tam čaká na rozhodnutie v prípade jeho možného vydania na trestné stíhanie do USA.

Po prepuknutí pandémie koronavírusu začiatkom roka 2020 žiadal 51-ročný Assange neúspešne o prepustenie na kauciu z dôvodu obáv, že sa vo väzení nakazí ochorením COVID-19. Assangeovi právni zástupcovia sa v tomto smere odvolávali na jeho anamnézu, ktorá zahŕňa aj infekčné ochorenia dýchacích ciest.

Jeho manželka sa bojí o zdravie svojho manžela. „Nadchádzajúce dni budú pre jeho zdravotný stav kľúčové. Momentálne je 24 hodín denne zatvorený vo svojej cele,“ uviedla v tejto súvislosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet