Na hlavný obsah

Okolo britského parlamentu vytvorili tisíce ľudí živú reťaz

Protestovali za oslobodenie Juliena Assangea.

Okolo britského parlamentu vytvorili tisíce ľudí živú reťaz
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

K svetovým mestám, v ktorých sa protestovalo za oslobodenie investigatívneho novinára, Juliena Assangea sa pridal aj Londýn. Tisíce ľudí prišli na parlamentné námestie, aby vytvorili živú ľudskú reťaz okolo Westminsterského paláca. Británia nedávno otvorila cestu jeho vydaniu do USA.

Na protestnej akcii sa zúčastnilo podľa organizátorov viac ako 5 000 ľudí. Tvrdia, že živá reťaz okolo parlamentu bola symbolom, že ide o politicky motivovaný prípad, ktorý ohrozuje slobodu prejavu a prácu novinárov po celom svete. Apelujú preto na poslancov a na vládu, aby Juliana Assangea Američanom nevydali.

Ľudia, ktorí prišli protestovať proti rozhodnutiu o vydaní novinára veria, že sa im ho podarí zvrátiť. “To čo robia Julianovi môžu urobiť hocikomu. Správajú sa k nemu ako k zločincovi, a pritom vojnoví zločinci pred spravodlivosťou unikajú,“ povedala účastníčka protestu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zakladateľ portálu Wikileaks v roku 2010 zverejnil spravodajské depeše o misiách americkej a britskej armády v Iraku a v Afganistane. Podľa týchto informácií sa obe armády dopustili vojnových zločinov bombardovania civilných objektov.

Za vyzradenie vojenského tajomstva, mu v Spojených štátoch hrozí 175 ročné väzenie. Washington však povedal, že súd mu trest zníži a odpykať si ho bude môcť v rodnej Austrálii.

Odvolanie Juliana Assangea momentálne skúma britský najvyšší súd. Ak by aj on povolil jeho vydanie, právnici sa pravdepodobne obrátia na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet