Na hlavný obsah

Matovič: Nižšiu DPH na potraviny v gastre ani energošeky si nemôžeme ako štát dovoliť

To, že ustál odvolávanie nepovažuje za politický úspech.

Matovič: Nižšiu DPH na potraviny v gastre ani energošeky si nemôžeme ako štát dovoliť
Zľava minister financií Igor Matovič (OĽANO) a člen Výboru NR SR pre sociálne veci Peter Cmorej (SaS). Foto: Kombo snímka RTVS

Na nižšiu DPH na potraviny v gastre alebo energetické šeky podľa ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) „ako štát nemáme“. Podľa člena výboru Národnej rady SR pre sociálne veci Petra Cmoreja (SaS) by SaS takýto návrh určite podporil. Povedal to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

V piatok (7. 10.) v parlamente neprešiel koaličný návrh úpravy štátneho rozpočtu. SaS trvala na jeho prerobení, rovnako ak aj v sobotu (8. 10.) Cmorej. Štátny rozpočet prirovnal ku „Columbovej žene“. „Hoci má byť o týždeň predložený, tak ho ešte nikto nevidel,“ povedal s tým, že SaS musí návrh najskôr vidieť, až potom sa rozhodne, či ho podporí.

Matovič dodal, že vláda nevie povedať presné vzorce, podľa ktorých sa bude rozdeľovať pomoc ľuďom. Podľa neho to budú môcť povedať o pár týždňov. Dovtedy však potrebujú navýšiť rozpočet.

„Nebudeme dávať Matovičovi bianko šek na 1,5 miliardy eur z peňazí občanov,“ povedal Cmorej s tým, že na vyplatenie 14. dôchodkov šéf rezortu financií nepotrebuje navyšovať štátny rozpočet.

Cmorej: Predčasné voľby sú krajným riešením

Strana SaS naďalej považuje Igora Matoviča za najväčší problém, aký Slovensko má. Cmorej nevidí rozdiel medzi Igorom Matovičom a Robertom Ficom či Ľubošom Blahom. Krajným riešením, ako ho dostať z postu ministra financií, sú podľa Cmoreja predčasné voľby. SaS však o nich ešte s nikým nerokovala.

Matovič reagoval, že najmä voliči SaS vidia, čo je problémom. „Húfne podľa prieskumov opúšťajú SaS, lebo sa pokúsili povaliť už tretiu demokratickú protikorupčnú vládu,“ povedal. Dodal, že na vláde je bez SaS konečne pokoj a konštruktívne sa pracuje.

Podľa Cmoreja sa Matoviča nepodarilo odvolať, lebo „je na stoličke držaný klérofašistami“. Matovič to, že ustál svoje odvolávanie nepovažuje za „politický úspech“. Podporu od „tarabovcov“ odôvodnil Matovič tým, že menšinová vláda má šancu prežiť, pokiaľ sa nájdu rozumní opoziční poslanci, ktorí sa nepozerajú, kto čo predkladá, ale či daný zákon pomôže ľuďom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko