Na hlavný obsah

MMF opäť zhoršil výhľad rastu globálnej ekonomiky na budúci rok

Očakáva sa, že HDP vzrastie o 2,7 %.

MMF opäť zhoršil výhľad rastu globálnej ekonomiky na budúci rok
Na snímke šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová. Foto: TASR/AP

Medzinárodný menový fond (MMF) zhoršil svoj výhľad globálneho hospodárskeho rastu na budúci rok. Očakáva sa, že hrubý domáci produkt (HDP) vzrastie o 2,7 %, čo je o 0,2 percentuálneho bodu menej, ako sa predpokladalo v júlovej aktualizácii prognózy.

MMF vo svojom jesennom výhľade potvrdil svoj predchádzajúci odhad na tento rok, v ktorom očakával rast HDP o 3,2 %.

Od januára je to už štvrtýkrát, čo menový fond znížil svoj výhľad. V minulom roku vzrástlo svetové hospodárstvo o 6,1 %, čím sa výrazne zotavilo z 3,1-percentného poklesu v roku 2020. Vtedy sa objavila pandémia choroby covid-19.

Svetové hospodárstvo naďalej čelí veľkým výzvam, ku ktorým prispieva ruská invázia na Ukrajinu, kríza životných nákladov spôsobená pretrvávajúcimi a rastúcimi inflačnými tlakmi a slabší výkon čínskej ekonomiky.

Spomalenie bude najvýraznejšie v eurozóne

Spomalenie globálnej ekonomiky v roku 2023 bude mať podľa MMF široký záber. Krajinám, ktoré predstavujú približne tretinu svetového hospodárstva, hrozí v tomto alebo budúcom roku pokles a výkonnosť troch najväčších svetových ekonomík – USA, Číny a eurozóny – sa oslabí.

V Spojených štátoch ďalšie sprísňovanie menovej politiky a finančných podmienok spomalí rast z tohtoročných 1,6 % na jedno percento v budúcom roku. MMF ponechal svoj výhľad na budúci rok nezmenený, ale jeho prognóza na tento rok je o 0,7 percentuálneho bodu horšia, než očakával v júli.

Pokiaľ ide o Čínu, MMF znížil svoju prognózu rastu na budúci rok o 0,2 percentuálneho bodu na 4,4 % z dôvodu oslabenia sektora nehnuteľností a pokračujúcich pandemických obmedzení. Rast sa však zrýchli z tohtoročných očakávaných 3,2 %.

Spomalenie bude najvýraznejšie v eurozóne, na ktorú má negatívny vplyv pretrvávajúca energetická kríza spôsobená vojnou. Rast HDP v tejto krajine klesne v budúcom roku len na 0,5 % po tom, čo fond v júli očakával rast o 1,2 %. MMF však zlepšil výhľad eurozóny na tento rok o 0,5 percentuálneho bodu na 3,1 %.

Zvyšovanie inflácie, prehlbovanie energetickej krízy

Rýchlo rastúce ceny, najmä potravín a energií, spôsobia vážne problémy domácnostiam takmer všade. Ukazuje sa, že inflačné tlaky sú širšie a trvalejšie, než sa očakávalo. Očakáva sa, že celosvetová inflácia dosiahne v tomto roku vrchol na úrovni 9,5 % a do roku 2024 klesne na 4,1 %.

MMF varoval, že riziká zhoršenia výhľadu sú naďalej vysoké. Okrem iného by sa mohla zvýšiť inflácia, vojna na Ukrajine by sa mohla vystupňovať a prehĺbiť energetická kríza alebo by mohli vypuknúť turbulencie na finančných trhoch, ktoré by investorov podnietili k nákupu bezpečných aktív a k ďalšiemu posilneniu dolára. Existuje tiež riziko nesprávneho nastavenia menovej, fiškálnej alebo finančnej politiky.

MMF vo svojej správe varoval najmä pred možnými výpadkami dodávok energie z Ruska, hoci pravdepodobnosť a rozsah možných výpadkov sú teraz menšie, než očakával v júli, a to v dôsledku rýchlejšieho hromadenia zásob v EÚ.

Varoval však, že krajiny strednej a východnej Európy, najmä Česká republika, Maďarsko a Slovensko, by mohli čeliť prerušeniu dodávok. A to vzhľadom na ich závislosť od ruského plynu a možné ťažkosti pri zabezpečovaní alternatívnych dodávok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika