Na hlavný obsah

Mzdy porastú, infláciu však nepokryjú

Kúpyschopnosť obyvateľstva sa znižuje.

Mzdy porastú, infláciu však nepokryjú
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: Unsplash

Mzdy budú aj v budúcom roku naďalej rásť, ale nepokryjú infláciu. Reálna mzda – teda kúpyschopnosť obyvateľstva – sa znižuje. Dôvodom je 14 % inflácia. Vyplýva to z prieskumu personálnej agentúry Grafton, ktorý vznikol v druhom štvrťroku.

Prieskum mapuje aktuálne finančné ohodnotenie stoviek pracovných pozícií v siedmich odboroch a ôsmich regiónoch Slovenska. Je jasné, že za výplatu si teraz môžu ľudia kúpiť menej ako napríklad pred rokom.

„Ceny tovarov a služieb stúpajú v priemere o 20 – 30 %, priemerná inflácia je na úrovni 14 %. Miera navyšovania miezd zo strany zamestnávateľov zďaleka nedosahuje takúto úroveň. Na trhu práce zaznamenávame v zásade pokles reálnych príjmov zamestnancov,“ hovorí manažér agentúry Branislav Jančuška.

Ako to na Slovensku s vyzeralo so mzdami uplynulý polrok, vysvetľuje analytička Wood & Company Eva Sadovská. „V prvom polroku na Slovensku platy reálne poklesli o 3 percentá. Platy nám síce nominálne vzrástli o takmer osem percent, ale, žiaľ, na dvojciferné tempo inflácie to ani náhodou nestačilo.“

V Českej republike je pokles reálnych miezd ešte väčší – podľa Štatistického úradu ide o 9,8 %. Branislav Jančuška konštatuje, že kým pred dvomi rokmi sa riešilo, aby si ľudia našli aspoň nejakú prácu, aktuálne je pre mnohých na prvom mieste výška mzdy.

Ľudia častejšie menia prácu

Kvôli vyššiemu platu a benefitom ľudia menia prácu aj častejšie – ide o takzvaný „job-hopping“ – teda preskakovanie z práce do práce. Platovo sú podľa Branislava Jančušku najzaujímavejšie zväčša tie isté sektory. „Informačné technológie, telekomunikácie, bankový a finančný sektor, centrá vzdialených služieb a tak ďalej,“ vymenúva.

Otázka zvyšovania platov je však v týchto ťažkých časoch v niektorých firmách na okraji, tvrdí riaditeľ personálnej agentúry Martin Malo. „V predchádzajúcich rokoch firmy fungovali tak, že si povedali o aké percento chcú zamestnancom plošne zvyšovať platy. Dnes zamestnávatelia musia v prvom rade riešiť svoje zvyšujúce sa náklady, ktoré nesúvisia so mzdovými nákladmi, napríklad ceny energií,“ priblížil.

V rámci priemyslu pre vysoké ceny energií už niekoľko firiem oznámilo ukončenie výroby. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika