Na hlavný obsah

Väznenie Assangea poškodzuje slobodu tlače v Británii, vyhlásil šéfredaktor WikiLeaks

Na Svetový deň slobody tlače ho aktivisti podporia tichým protestom.

Väznenie Assangea poškodzuje slobodu tlače v Británii, vyhlásil šéfredaktor WikiLeaks
Na archívnej snímke podporovatelia Juliana Assangea držia v rukách transparenty na jeho podporu pred londýnskym väzením Belmarsh. Foto: TASR/AP

Pokračujúce väznenie zakladateľa organizácie WikiLeaks Juliana Assangea poškodzuje slobodu tlače v Spojenom kráľovstve. V piatok (30. 4.) to vyhlásil šéfredaktor oficiálnych webových stránok WikiLeaks Kristinn Hrafnsson. „Skutočnosť, že Julian je stále vo väzbe, závažným spôsobom oslabuje tvrdenia Spojeného kráľovstva o tom, že krajina je ochrancom slobody tlače na celom svete,“ povedal novinárom Hrafnsson, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Londýnsky súd v januári zamietol požiadavku Spojených štátov na vydanie Assangea, ale zároveň neumožnil jeho prepustenie na kauciu, pokým neprebehne konanie vo veci odvolania USA proti tomuto verdiktu.

Assangeovi stúpenci plánujú v nedeľu (2. 5.) na druhé výročie jeho prevozu do londýnskej väznice Belmarsh tichou demonštráciou upriamiť pozornosť na aktivistovo pretrvávajúce väznenie. Rovnaký cieľ majú aj na pondelok – Svetový deň slobody tlače.

Členka Assangeovho právnického tímu Jennifer Robinsonová uviedla, že podmienky vo väznici Belmarsh sú „veľmi náročné“ a Assange ostáva po rokoch obmedzovania osobnej slobody stále „veľmi izolovaný“. Robinsonová i Hrafnsson vyzvali administratívu prezidenta USA Joea Bidena na stiahnutie obvinení voči Julianovi Assangeovi, ako aj austrálsku vládu, aby v Assangeovom záujme robila viac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet