Na hlavný obsah

Parlament nebol uznášaniaschopný. O novele štátneho rozpočtu budú hlasovať o týždeň

Prítomných bolo len 66 poslancov.

Parlament nebol uznášaniaschopný. O novele štátneho rozpočtu budú hlasovať o týždeň
Ilustračná snímka - plénum Národnej rady SR. Foto: TASR

Parlament nebol v utorok (11. 10.) v rámci hlasovania k novele zákona o štátnom rozpočte na tento rok opäť uznášaniaschopný. Na základe toho predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) oznámil, že hlasovanie o tomto bode programu presúva na utorok 18. októbra o 11:00 h.

Nehlasoval celý klub Smer-SD, celý klub SaS a poslanci okolo Petra Pellegriniho, poslanec Tomáš Taraba, Kuffovci a nezaradený Miroslav Kollár. Proti hlasoval jediný poslanec – Tomáš Valášek (nezaradený).

Za hlasovalo 64 poslancov zo 66 prítomných. A to takmer celý klub OĽANO okrem Michala Šipoša, ktorému zlyhalo hlasovacie zariadenie a Jána Kerekrétiho, ktorý sa nezúčastnil zo zdravotných dôvodov. Za hlasoval aj takmer celý klub Sme rodina, Juraj Šeliga a Jana Žitňanská (obaja Za ľudí) a niektorí nezaradení poslanci.

Vyššie výdavky na tento rok sa koalícia snaží presadiť už niekoľko týždňov. Pôvodne vláda návrh schválila 26. septembra a odvtedy si so sebou nesie nevôľu strany SaS, ako aj ostatnej opozície.

Poslanci o rozpočte nerozhodli už v piatok (7. 10.) pre obštrukciu opozície, pri hlasovaní rovnako nebolo plénum uznášaniaschopné. Smer-SD žiada, aby sa rozpočet zvýšil len o 207 miliónov eur na opätovné vyplatenie 13. dôchodkov.

Pravdepodobne predložia nový návrh

Hoci premiér Eduard Heger (OĽANO) dlho rokoval s Richardom Sulíkom (SaS), výsledkom ich debát je pokračujúca blokáda parlamentu. OĽANO síce predložilo detailný rozpis, na čo sa majú mimoriadne peniaze použiť, no liberálom to nestačí a žiadajú vládu, aby stiahla svoj pôvodný návrh z parlamentu a prepracovala ho.

Sulík označila návrh za „diletantsky“ spravený. Problém videl najmä v tom, že v návrhu k výdavkom bolo napísané iba „všeobecná pokladničná správa“. To by bol podľa neho bianko šek pre ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). „Hovoríme, nech tento návrh stiahnu a prídu s novým, kde bude napísané ako tie peniaze idú minúť,“ dodal.

Juraj Šeliga zo Za ľudí obvinil stranu SaS z robenia obštrukcií. „Verím, že SaS je stále rozumná strana a nechce sa postaviť na stranu Fica,“ vyhlásil.

Líder hnutia Sme rodina Boris Kollár medzitým potvrdil, že koalícia vyhovie požiadavke liberálov v súvislosti s navyšovaním rozpočtu. „Hovoril som aj s premiérom Hegerom. S vysokou pravdepodobnosťou tento zákon stiahne a urobí nový, kde sa to jasne rozpoložkuje, tak ako si to želala SaS,“ uviedol.

Novela zákona o štátnom rozpočte na tento rok hovorí, že celkové príjmy štátneho rozpočtu by sa v tomto roku mali zvýšiť o 1,5 miliardy eur a celkové výdavky taktiež o 1,5 miliardy eur. Vyššie výdavky chce vláda použiť na pomoc ľuďom a firmám.

Opozícia žiada viac podrobností

Úpravy v rozpočte zohľadňujú septembrovú prognózu Výboru pre daňové prognózy. Avšak akékoľvek nadpríjmy, ktoré prídu počas roka napríklad z lepšieho výberu daní, nie je možné použiť bez novelizácie štátneho rozpočtu.

Medzi poslancami, ktorí za schválenie novely štátneho rozpočtu nezahlasovali, bol aj Michal Šipoš (OĽANO). Tvrdí, že zlyhalo hlasovacie zariadenie. „Brániť takto pomoci ľuďom je detinské,“ povedal na adresu opozície.

Opozícia tvrdí, že ak potrebuje vláda peniaze na vyplatenie mimoriadnych 14. dôchodkov – stačí jej vziať peniaze zo Sociálnej poisťovne. „Dôchodky môžu vyplatiť, v Sociálnej poisťovni majú dosť. Chcú 900 miliónov na pomoc podnikateľom, nech najskôr ukážu akú. Len tak 900 miliónov hodiť do luftu a dokázať to do konca roka minúť, nevieme vôbec o čo ide,“ povedal Peter Pellegrini (Hlas-SD). Dodal, že treba začať rokovania o predčasných voľbách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko