Na hlavný obsah

Polícia začala v prípade tragickej nehody trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia

Mnohí vodiči netušia, aké tresty im za jazdu v opitosti hrozia.

Polícia začala v prípade tragickej nehody trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia
Zábery z miesta nehody na Zochovej ulici v Bratislave. Foto: TASR

Prípad tragickej dopravnej nehody v Bratislave si v pondelok (3. 10.) na mieste prevzali policajti odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti.

Vozidlo zn. Škoda Superb šoféroval v nedeľu (2. 10.) o 22.24 h 60-ročný vodič. Po nehode mu policajti namerali 0,81 mg/l alkoholu v dychu, čo predstavuje 1,69 promile. Eskortovali ho na policajné oddelenie a umiestnili do cely policajného zaistenia.

Podľa informácii televízie Markíza má byť vodičom generálny sekretár Deaflympijského výboru Slovenska Dušan Dědeček. Policajný prezident Štefan Hamran hovorí, že vodič bol na mieste agresívny a ani nezabrzdil. Po zverejnení informácií, o koho išlo, výbor stiahol jeho profilovú fotografiu zo svojho webu.

V aute sedel aj 36-ročný spolujazdec, ktorý bol rovnako podrobený dychovej skúške. Tomu namerali 0,5 mg/alkoholu vo vydychovanom vzduchu. Spolujazdcom mal byť Dědečkov syn Lukáš, ktorý je kontrolórom v deaflympijskom výbore.

Tresty za alkohol za volantom

Tragické nehody, ako táto, vždy otvárajú otázku, ako sa tomu dalo predísť. Hamran už povedal, že by sa mala posilniť prevencia a sprísniť tresty pre nezodpovedných vodičov. Dopravný analytik tvrdí, že mnohí ľudia za volantom ani netušia, čo im za divokú jazdu pod vplyvom alkoholu hrozí.

Vodič, ktorý zrazil a zabil piatich ľudí sa dopustil trestného činu usmrtenia. Expertka na trestné právo a rektorka policajnej akadémie Lucia Kurilovská vysvetľuje, že ide o smrť z nedbanlivosti na viacerých osobách a hrozí mu trest odňatia slobody sedem až 12 rokov.

„Pri dokázaní všetkých skutočností na základe toho, čo je zatiaľ zrejmé, že neprispôsobil rýchlosť jazdy. Ďalšia vec je, že bol pod vplyvom alkoholu. Sudca, keď bude rozhodovať o treste, rozhodne bude rozhodovať v hornej hranici trestnej sadzby

Na mieste tragédie sa za sprísnenie trestov vyslovil aj Hamran. „Polícia vždy volala po tom, aby sa tresty sprísňovali. Vyzerá to tak, že naši spoluobčania, ktorí sa rozhodnú sadnúť za volant pod vplyvom alkoholu, sú nepoučiteľní,“ dodal.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) skonštatoval, že ak nezaberajú preventívne akcie, musí prísť k sprísňovaniu trestov. „Robíme veľmi veľa preventívnych akcií. Zjavne sa ukazuje, že to pre Slovákov a Slovenky nestačí. Ak bude taká iniciatíva, určite podporím vyššie tresty alebo postihy,“ zdôraznil.

Dopravný analytik Jozef Drahovský pozoruje, že máloktorý vodič vie, aký trest ho za rýchlu jazdu či jazdu pod vplyvom alkoholu čaká. „Väčšina ľudí ani netuší, že jazda s jedným promile a viac je trestný čin. Jednoducho o tom nevedia. V tomto by pomohlo právne vzdelávanie a zvýšenie právneho povedomia,“ dodal.

Aktuálne je v medzirezortnom pripomienkovom konaní novela trestného zákona, ktorá upravuje aj výšku trestov. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál