Na hlavný obsah

Rezort spravodlivosti odložil implementáciu reformy súdnej mapy

Účinnosť by mala nadobudnúť v júni 2023.

Rezort spravodlivosti odložil implementáciu reformy súdnej mapy
Na snímke minister spravodlivosti Viliam Karas. Foto: TASR

Nejasnosti pri procese preraďovania sudcov medzi súdmi a nedostatočná komunikácia medzi rezortom a súdmi spôsobila, že minister spravodlivosti Viliam Karas v pondelok (10. 10.) oficiálne oznámil preloženie termínu účinnosti zákonov reformy súdnej mapy.

„Posúvame len účinnosť zákonov k 1. júnu budúceho roka,“ uviedol Karas. Tento krok podľa neho nespomalí procesy implementácie reformy tak, ako ich schválila Národná rada SR. „Procesy budú nielen pokračovať, ale aj rýchlejšie napredovať,“ dodal a prisľúbil, že na to sám dohliadne.

Implementačné procesy reformy spomaľuje najmä doterajšia nedostatočná komunikácia rezortu so súdmi. Predseda Krajského súdu Bratislava Boris Tóth priblížil, že v súčasnosti nevie, kam sa má súd presťahovať. Pôvodný termín bol do 1. januára 2023, čo sa podľa jeho slov „nedá zrealizovať“.

Podľa sudcu Najvyššieho súdu SR Františka Moznera je treba legislatívne zabezpečiť, aby sudcov mohli presúvať na novovznikuté správne súdy bez potreby ich súhlasu. „Aj keď je dostatok sudcov, nie sú vhodne rozložení na súdnej mape Slovenska,“ dodal.

Prínos legislatívneho posunu vidí Karas najmä v tom, že súdy a rezort spravodlivosti budú mať dostatočne veľa času na to, aby vedeli implementačné procesy „dotiahnuť do konca čo najlepšie“.

Tiež vysvetlil, že súdy (okresné a krajské), ktoré navrhla reforma súdnej mapy zrušiť, zostávajú bez zmeny a rušiť sa budú. Zmeny sa týkajú len nových správnych súdov, a to ich budovania a zabezpečenia personálneho obsadenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko