Na hlavný obsah

Súdna mapa dostala stopku. Nový minister tvrdí, že ju dostatočne nepripravili

Odložia ju asi o 5 mesiacov.

Súdna mapa dostala stopku. Nový minister tvrdí, že ju dostatočne nepripravili
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Súdnu mapu zrejme odložia o päť mesiacov. Pôvodne ju mali spustiť už od januára budúceho roka. Podľa nového ministra spravodlivosti Viliama Karasa ju dostatočne nepripravili.

Chýbajú ľudia, peniaze a nepripravili ani budovy. Reforma súdnej mapy ráta aj so vznikom troch správnych súdov, ktorých štart je pre rovnaké problémy, stále otázny.

„Je nevyhnutné, aby čo najskôr zabezpečili tento prísľub, Je potrebné podpísať zmluvy, aby 1. januáru tie priestory boli pripravené.“ Tvrdila ešte minulý mesiac vtedajšia ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Kritizovala tým ministerstvo financií, ktoré jej vraj ani po viacerých žiadostiach neprisľúbilo peniaze na chod správnych súdov.

Po zmene na čele rezortu sa ukazuje, že jej nástupca Viliam Karas predbežný súhlas na zabezpečenie financií získal. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensku venoval redaktor RTVS Tobiáš Petra.

„Prešli sme si tieto požiadavky. Uistili ma, že by to mali pokryť. Stále s ministerstvom financií rokujeme, verím, že sa to v najbližších dňoch vyjasní,“ vyhlásil Karas.

Hoci správne súdy by mali začať rozhodovať od začiatku budúceho roka, podľa časti sudcov nie sú dostatočne pripravené. K rovnakému záveru dospel aj nový minister po výsledkoch auditu.

Problémom je aj nedostatok personálu

Reformu súdnej mapy preto navrhuje oddialiť o päť mesiacov – teda do júna budúceho roka. „Som presvedčená, že reformu sme pripravili tak, aby ju od 1. januára mohli rozbehnúť na súdoch. Je škoda, že takúto reformu odkladajú, bude nám chýbať každý mesiac. Beriem to na vedomie a je mi to ľúto,“ okomentovala to exministerka Kolíková.

Členka Súdnej rady Katarína Javorčíková si naopak myslí, že ešte je čo zlepšovať. „Určite je lepšie posunúť účinnosť za tú cenu, že súdy sa dokážu podstatne lepšie na zmenu pripraviť,“ vyhlásila.

Minister argumentuje okrem iného nedostatkom personálu. Ide podľa neho o značné riziko. „V tom smere, aby sme neohrozili plynulosť rozhodovania. Je to vec, ktorú vyhodnocujeme a snažíme sa nájsť riešenie aj v diskusii so súdmi, súdnymi radami a vedením súdov,“ ozrejmil Karas.

Reforma justície od začiatku čelí kritike sudcov. Šéf rezortu spravodlivosti reformu nespochybňuje, dodáva však, že potrebuje čas na implementovanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál