Na hlavný obsah

Šipoš: Vládneme v najhorších časoch a nevieme pomôcť všetkým

Smer-SD naďalej trvá na predčasných voľbách.

Šipoš: Vládneme v najhorších časoch a nevieme pomôcť všetkým
Zľava podpredseda strany Smer-SD Juraj Blanár a predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Foto: RTVS

Súčasná vláda od začiatku svojho funkčného obdobia bojuje s viacerými krízami – pandémia, energetická kríza, vojna na Ukrajine. „Vládneme v najhorších časoch,“ povedal predseda poslaneckého klubu hnutia OĽANO Michal Šipoš v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Podľa neho vláda od začiatku pomáha tým, ktorí to najviac potrebujú, no nevedia „pomôcť všetkým“. Povedal to ako reakciu na kritiku podpredsedu strany Smer-SD Juraja Blanára. „Vaša koalícia nedokáže doručiť ľuďom to, čo potrebujú,“ povedal Blanár.

Podľa neho údajnú pomoc od štátu necítia podnikatelia, hotelieri ani majitelia reštaurácií, z ktorých mnohí museli zavrieť svoje prevádzky pre vysoké ceny energií.

Za návrh úpravy štátneho rozpočtu Smer-SD zahlasuje vtedy, keď koalícia príde s návrhom, ktorý bude jasne popisovať o aké formy pomoci pôjde. To, čo predložili v piatok (7. 10.), nemalo „konkrétnu schému“. Podľa Šipoša opozícia len „blokuje parlament a pomoc ľuďom“.

Téma predčasných volieb

Smer-SD naďalej trvá na predčasných voľbách. Podľa Blanára sú „jediným riešením pre Slovensko“. Naopak, podľa Šipoša by pomohli jedine „smerákom a fašistom“. Dodal, že ak by v predčasných voľbách vyhral Smer-SD, znamenalo by to zastavenie rozbehnutých policajných vyšetrovaní, ktoré sa týkajú aj predstaviteľov strany Smer-SD.

Viac ako 60 percent Slovákov chce predčasné voľby, uviedol v diskusii Blanár. OĽANO je zas za to, aby „strany, ktoré si ľudia zvolili, aj dovládli“. Návrh zákona na skrátenie volebného obdobia by podľa Šipoša nepodporili.

Podľa Blanára by sme si v tomto prípade mali brať príklad z Dánska, kde v stredu (5. 10.) vyhlásili predčasné parlamentné voľby. Dánska premiérka Mette Frederiksenová tak spravila preto, aby sa vyhla hlasovaniu o nedôvere.

Odvolávanie Igora Matoviča

„Bolo jasné, že odvolaný nebude,“ povedal Blanár k minulotýždňovému odvolávaniu ministra financií. Igor Matovič (OĽANO) podľa neho na post šéfa rezortu financií nepatrí.

Dohodu s fašistami Šipoš odmietol, aj napriek tomu, že počas odvolávania Matoviča podržali. Pripisuje to tomu, že napríklad Štefan Kuffa (Život-NS) bol v minulosti v poslaneckom klube OĽANO. „Žiadna dohoda medzi nami však nebola,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko