Na hlavný obsah

Sociálni partneri majú k štátnemu rozpočtu pripomienky, návrh však zobrali na vedomie

Nesúhlas vyjadrilo Združenie miest a obcí Slovenska.

Sociálni partneri majú k štátnemu rozpočtu pripomienky, návrh však zobrali na vedomie
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Sociálny partneri okrem Združenia miest a obcí Slovenska vzali návrh štátneho rozpočtu na vedomie, stále však majú nezodpovedané otázky. Hovoria, že mnohým rezortom chýbajú financie. Všetci zdôrazňujú potrebu schválenia rozpočtu a piatich miliárd na vykrytie energetických nákladov.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Natália Holubová.

Návrh rozpočtu na rok 2023 nazval premiér Eduard Heger (OĽANO) výnimočným a zároveň neštandardným, a to preto, že v súčasnosti Slovensko čakajú ťažké krízy, najmä tá energetická. Politické priority by mali ísť podľa neho bokom.

Hlavnou položkou sú výdavky na zvládnutie energetickej krízy. „Všetci zúčastnení deklarovali podporu záujmu vlády poskytnúť na riešenie energetickej krízy päť miliárd eur. Jeden a pol miliardy novelou tohtoročného rozpočtu a 3,5 miliardy v budúcoročnom rozpočte,“ spresnil štátny tajomník rezortu financií Marcel Klimek.

Prezidentka Konfederácie odborových zväzov SR Monika Uhlerová poznamenala, že päť miliárd sa aj očakávalo, čo aj naša ekonomika podľa nej unesie. „Je naozaj veľmi dôležité, akým spôsobom sa prerozdelia a použijú. Čiže následne aj ako sa nastavia jednotlivé opatrenia, ktoré budú potom využívať tieto financie,“ hovorí.

Rokovania pokračujú

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) potvrdil, že koncom týždňa predložia na rokovanie vlády pozmeňujúci návrh, v ktorom presne poukážu, koľko financií pôjde jednotlivým rezortom na zvýšené náklady za energie.

„Hospodárstvo – kompenzácie cien energií pre firmy – 1,4 miliardy, 940 miliónov pre verejnú správu a všeobecnú pokladničnú správu, 900 miliónov pre rezort práce, sociálnych vecí a rodiny na kompenzácie cien energií a 160 miliónov pre rezort dopravy,“ priblížil Krajniak.

Viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka však upozornil, že v niektorých kapitolách rozpočtu chýbajú stovky miliónov eur.

„Zatiaľ sme s návrhom štátneho rozpočtu nesúhlasili, pretože sa nevyjasnilo financovanie zdravotníctva. Ďalej máme výhrady ku kapitole ministerstva pôdohospodárstva. A potom je tam ešte otvorená otázka Železníc SR k tomu, čo sa vyrokovalo na ministerstve dopravy pri schvaľovaní rozpočtu,“ dodal Machunka.

Sociálni partneri vzali návrh rozpočtu na vedomie, avšak s pripomienkami. A to najmä vzhľadom na rezort zdravotníctva, pri ktorom vznikli isté nedorozumenia, o ktorých budú ešte rokovať vo štvrtok (13. 10.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika