Na hlavný obsah

Symbol okupácie Krymu v plameňoch. Pôjde o zlomový moment vojny?

V hre je aj získanie polostrova naspäť.

Symbol okupácie Krymu v plameňoch. Pôjde o zlomový moment vojny?
Plamene šľahajú z Kerčského mosta, ktorý spája Krym s Ruskom. Foto: TASR/AP

V sobotu (8. 10.) sa svet prebudil do nečakaného rána. Na krymskom moste došlo k výbuchom, ktoré zničili časť cesty pre autá aj vlaky. Zatiaľ nie je jasné, kto presne za útokom stojí. Podľa ruského prezidenta Vladimira Putina ide o terorizmus. Viaceré zdroje tvrdia, že za výbuchom môže byť ukrajinská tajná služba alebo aj ruskí sabotéri.

Niektorí analytici v tejto súvislosti pripomínajú, že môže ísť o zlomový moment vojny, na ktorý Ukrajina čakala. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Chrenková.

Krym bol odjakživa synonymom dovolenky. Na miestne pláže chodili oddychovať bežní Rusi, smotánka aj ruský cár. Od roku 2014 je však polostrov v Čiernom mori skôr symbolom okupácie než oddychu na pláži.

Hoci ho Moskva v roku 2014 anektovala, suchou nohou sa z Ruska na Krym dostať nedalo. To zmenil až most za takmer štyri miliardy dolárov (takmer 4,1 mld. eur). A keďže bol pre Kyjev tŕňom v oku, netajil sa tým, že ho chce zničiť.

Ukrajinský politológ Jevgenij Magda pre portál Novoje vremja povedal, že Krymský most je symbolom okupácie celého Krymu a jeho poškodenie je len ďalším krokom borenia mýtov o veľkom Rusku. “Moskva takýto krok nečakala. Podľa mňa sa obávali skôr raketového útoku, ale výbušninu v aute nepredpokladali,” povedal.

Ako sa zachová Putin?

S tým súhlasí aj komentátor Hospodářskych novin Ondřej Soukup, podľa ktorého ide o obrovskú ranu pre ruskú propagandu.

“Z vojenského hľadiska to zase nie je také jednoduché, pretože sa zdá, že sa to podarí pomerne rýchlo opraviť. Prinajmenšom čo sa týka železničného spojenia, ktoré je pre zásobovanie ruskej armády kľúčové. Určite to nie je obrat vo vojne, ale je to veľký signál, že proste už nič nie je tabu,” vysvetlil Soukup.

Podľa publicistu je dobytie Krymu nateraz vzdialenou budúcnosťou. Kyjev by však mohol získať polostrov späť aj teoreticky inak ako zbraňami.

“Môže sa to stať, pokiaľ sa Rusko nejakým spôsobom zrúti, ale to bude náročné aj pre Ukrajinu ako takú. Nielen z vojenského hľadiska, ale čo by potom robili s obyvateľstvom, ktoré z veľkej časti, s výnimkou krymských Tatárov, skutočne anexiu podporovalo,” dodal.

Podľa americkej televízie CNN poškodenie mosta opäť znížilo Putinove šance na úspech vo vojne. Analytici si preto myslia, že Kremeľ má len dve možnosti. Buď Putin neustúpi, čím ale riskuje katastrofálny neúspech vo vojne aj prezidentské kreslo, alebo stiahne chvost, stratí tvár pred ruskou verejnosťou, no udrží si aspoň nejaké dobyté územia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál