Na hlavný obsah

V Iráne napriek ultimátu pokračovali demonštrácie

Tisíce ľudí vyšli do ulíc napriek varovaniu veliteľa revolučných gárd.

V Iráne napriek ultimátu pokračovali demonštrácie
Ilustračná snímka iránskej vlajky. Foto: Unsplash

V Iráne aj počas víkendu pokračovali rozsiahle protivládne demonštrácie. Tisíce ľudí vyšli do ulíc napriek varovaniu veliteľa revolučných gárd, že bezpečnostné zložky protesty nekompromisne potlačia.

Násilné strety sa v nedeľu (30. 10.) odohrali na mnohých univerzitách, kde polícia proti študentom použila slzotvorný plyn a streľbu, informovala agentúra Reuters. Iránska agentúra Tasním v pondelok (31. 10.) informovala, že pre účasť na protestoch z minulých týždňov obvinili asi 1 000 ľudí.

„Tí, ktorí majú v úmysle konfrontovať a rozvracať režim, sú závislí od cudzincov a budú potrestaní podľa právnych noriem,“ uviedol šéf iránskej justície Gholámhosejn Mohsen Edžeí. Tým naznačil, že niektorí demonštranti budú obžalovaní z kolaborácie s cudzími vládami.

Predstavitelia Teheránu opakovane a bez dôkazov vyhlasujú, že terajšie demonštrácie pomohli rozdúchať cudzie mocnosti. Podľa Edžeího sa však prokurátori snažia rozlišovať medzi nahnevanými Iráncami, ktorí vyšli do ulíc, aby dali najavo svoju nespokojnosť, a tými, ktorých cieľom je zvrhnúť náboženské vedenie krajiny.

Podľa agentúry AP polícia a dobrovoľníci v civile zvaní basídžovia zasahovali v nedeľu napríklad v kampusoch súkromnej univerzity Ázád v Teheráne, kde študenti podľa videí zverejnených na sociálnych sieťach demonštrovali proti iránskemu duchovnému vodcovi Alímu Chameneímu. Niekoľko mladých ľudí utrpelo zranenia, uviedla agentúra Tasním.

Na univerzite v Mázandaráne študenti počas protestu kričali heslo: „Keď nebudeme stáť pri sebe, zabijú nás jedného po druhom.“ Podľa denníka The Guardian z kampusov študentov odvážali autobusy do policajných ciel.

Organizáciu protestov pripisujú iným vládam

Veliteľ mocných iránskych revolučných gárd v sobotu (29. 10.) vyzval na okamžité ukončenie protestov, ktorých organizáciu pripísal vládam USA, Británie, Izraela a Saudskej Arábie. „Protestujúci by nemali pokúšať trpezlivosť systému. Nevychádzajte do ulíc! Dnešok je posledným dňom nepokojov.“

Agentúra Tasním uviedla, že v súvislosti s protestmi obvinili vyše 1 000 ľudí. Procesy s nimi sa budú konať tento týždeň a majú byť verejné. Agentúra AP hromadné obžaloby označuje za prvý veľký právny krok iránskej vlády v potláčaní disentu pri terajších protestoch.

Kanada v pondelok proti Iránu zaviedla ďalšie sankcie. Podľa kanadského ministerstva zahraničia ide už o štvrtý balík sankcií uvalený pre porušovanie ľudských práv v krajine.

Predmetom najnovších postihov sú štyri osoby a dva subjekty vrátane predstaviteľov iránskych poriadkových síl, ktorých Kanada viní zo spoluúčasti na zákrokoch proti neozbrojeným demonštrantom a ich zatýkania.

Nemecká vláda v pondelok dôrazne kritizovala zásahy iránskych bezpečnostných zložiek proti demonštrantom a postihy novinárov. Vládny hovorca oznámil, že Nemecko schvaľuje sankcie Únie proti Iránu a že uvíta ďalšie opatrenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet