Na hlavný obsah

Scholz: EÚ zvažuje ďalšie sankcie proti Iránu

A to pre tvrdé zásahy voči protestujúcim.

Scholz: EÚ zvažuje ďalšie sankcie proti Iránu
Nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Európska únia zvažuje ďalšie sankcie proti islamskému režimu v Teheráne pre neprimerane tvrdé zásahy voči účastníkom masových protivládnych protestov. Uviedol to v pondelok (31. 10.) nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorého citovala agentúra AFP.

„Som šokovaný z toho, že v Iráne zomierajú ľudia, ktorí pokojne demonštrujú. Odsudzujeme neprimerané násilie zo strany (iránskych) bezpečnostných síl a stojíme za iránskym ľudom,“ napísal na twitteri šéf nemeckej spolkovej vlády.

Zároveň zdôraznil dôležitosť európskych sankcií pri vyvíjaní tlaku na iránsky režim a uviedol, že Únia v tejto súvislosti „skúma ďalšie kroky“.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v nedeľu (30. 10.) hovorila o tom, že Berlín a EÚ zvažujú zaradenie iránskych revolučných gárd, ktoré tvoria jednu z hlavných opôr režimu v Teheráne, na zoznam teroristických organizácií.

Trvajú už viac než 40 dní

Iránske úrady proti demonštráciám tvrdo zasahujú, ale protesty napriek tomu pokračujú už viac než 40 dní a zúčastňujú sa na nich ľudia zo všetkých vrstiev iránskej spoločnosti. Teherán viní z rozpútania protestov USA, Britániu, Izrael a Saudskú Arábiu.

Podľa dostupných informácií si protesty vyžiadali už minimálne desiatky obetí prevažne z radov demonštrantov. Ďalšie stovky Iráncov skončili vo väzbe. Skupina Iran Human Rights so sídlom v Osle hovorí o najmenej 160 zabitých demonštrantoch vrátane viac než dvoch desiatok detí.

Existujú obavy, že by Teherán mohol voči protestujúcim nasadiť okrem bezpečnostných zložiek aj armádu a elitné revolučné gardy, čo by spôsobilo ešte vyššie počty obetí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet