Na hlavný obsah

V kauze Dobytkár druhý deň vypovedal kľúčový svedok

Opísal korupčnú schému na Pôdohospodárskej platobnej agentúre.

V kauze Dobytkár druhý deň vypovedal kľúčový svedok
Ilustračná snímka z pojednávania v kauze Dobytkár, na ktorej je jeden z kľúčových svedkov Marek Kodada. Foto: RTVS

Opísal schému, ako si dohadovali peniaze „pre systém“ pri čerpaní agrodotácií. V Kauze Dobytkár druhý deň vypovedal kľúčový svedok Marek Kodada. Kajúcnik spája viacerých obžalovaných s korupciou okolo dotácií cez Pôdohospodársku platobnú agentúru (PPA).

Marek Kodada bol na začiatku kauzy Dobytkár jedným z obvinených. V súčasnosti má status svedka. Vo väzbe začal spolupracovať s políciou. Výmenou za opis korupčnej schémy na PPA trestné stíhania voči nemu zastavili s trojročnou podmienkou. Vrátil 400 000 eur z trestnej činnosti.

Podľa výpovede svedka na čele korupčného systému stojí finančník Martin Kvietik. Ten bol podľa neho dosadený po straníckej línii Slovenskej národnej strany (SNS) ako konzultant na PPA. Farmári, ktorí chceli získať eurofondy, museli zaplatiť desaťpercentný úplatok z celkovej sumy dotácie.

Lobisti dávali úplatky práve Kodadovi. Ten odovzdával 7,5 percenta a neskôr 8 percent Kvietikovi. Približne jedno percento išlo Kodadovi a vtedajšiemu šéfovi PPA Jurajovi Kožuchovi. Na otázku senátu, prečo dostával Kvietik najviac, Kodada odpovedal, že Kvietik bol „pánom celého agrorezertu“.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Kvietik sa vyjadril, že je to klamstvo a označil pána Kodadu za podvodníka,“ uviedol to advokát Martina Kvietika Dušan Ivan.

Kodada v kauze svedčí aj proti bývalému generálnemu riaditeľovi PPA Jurajovi Kožuchovi. Podľa Kožuchovho advokáta si Kodada výpoveďou kúpil slobodu. „Z jeho výpovede vyplýva, že zrejme skutočne fungovala štruktúra, v ktorej bol svedok Kodada aktívne činný. Mohol byť aj jej hlavou,“ dodal advokát Juraja Kožucha Roman Balco.

V korupčnej kauze je obžalovaných osem ľudí a päť firiem, a to z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku a pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Pojednávanie bude pokračovať v januári.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko