Na hlavný obsah

Bieloruská opozičná aktivistka Kalesnikavová je na pohotovosti

Zatiaľ nie je jasné, čo sa jej stalo.

Bieloruská opozičná aktivistka Kalesnikavová je na pohotovosti
Na archívnej snímke ​predstaviteľka bieloruskej opozície Maryja Kalesnikavová. Foto: TASR/AP

Väznená bieloruská opozičná líderka Maryja Kalesnikavová sa nachádza na resuscitačnom oddelení nemocnice v Homeli, uviedol na sociálnej sieti Telegram opozičný politik Viktar Babaryka. Podľa jeho slov nie je jasné, čo sa jej stalo. Informáciu však potvrdili jej právnici.

Babaryka povedal, že Kalesnikavovú v pondelok (28. 11.) previezli do nemocnice. Najprv bola na chirurgii, potom ju previezli na pohotovosť.

Kalesnikavová, bývalá flautistka, pôsobila ako koordinátorka volebného štábu Viktara Babaryka, ktorý plánoval kandidovať v prezidentských voľbách v Bielorusku v roku 2020.

Po tom, ako úrady zablokovali Babarykovu kandidatúru, Kalesnikavová podporila hlavnú favoritku opozície Sviatlanu Cichanovskú.

Úrady zadržali Kalesnikavovú v septembri 2020 a následne sa ju pokúsili vyhostiť z krajiny. Na hraniciach však roztrhala svoj pas. V septembri minulého roka si odpykala 11-ročný trest odňatia slobody, okrem iného za údajné výzvy na poškodenie národnej bezpečnosti.

Babaryka tiež uviedol, že už skôr vyšlo najavo, že Kalesnikavová bola vo väznici na samotke. Vedenie väznice však podľa neho nezverejnilo, prečo je tam a ako dlho tam bude.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet