Na hlavný obsah

Chrániť treba predovšetkým vonkajšiu hranicu schengenu, zhodli sa Hamran s Mikulcom

Rovnaký názor má aj Česká republika.

Chrániť treba predovšetkým vonkajšiu hranicu schengenu, zhodli sa Hamran s Mikulcom
Na snímke v pozadí minister vnútra Roman Mikulec a v popredí prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran. Foto: TASR

„Migračná kríza je celoeurópsky problém a tkvie v zabezpečení vonkajšej hranicu schengenského priestoru,“ uviedol v piatok (11. 11.) minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Dodal, že sa na tom zhodli aj na štvrtkovom (10. 11.) rokovaní slovenskí a českí premiéri, ministri vnútra a policajní prezidenti.

„Autority českého a slovenského ministerstva vnútra budú spolupracovať a spoločne vyhodnocovať situáciu, aby sa zamedzilo príchodu čo najväčšiemu počtu nelegálnych migrantov na naše územia,“ priblížil. Kontroly na spoločných hraniciach Česka a Slovenska sú podľa neho len dočasné. Dokedy by mali trvať, nepriblížil.

Utečenci zo Sýrie a Afganistanu

Podľa ministra vnútra a prezidenta Policajného zboru SR Štefana Hamrana je tiež potrebné zabezpečiť vonkajšie hranice schengenského priestoru na maďarsko-srbskej hranici pred množstvom nelegálnych migrantov najmä zo Sýrie a Afganistanu.

Tých totiž po vstupe do schengenu nemôžu členské krajiny vyhostiť naspäť, a to z dôvodu bezpečnostnej hrozby vojnového konfliktu na území týchto krajín.

„Na základe readmisnej dohody si takýchto migrantov môžu krajiny schengenu len posúvať medzi sebou, no pre trvajúcu bezpečnostnú hrozbu ich nemôžu vyhostiť naspäť,“ vysvetlil Hamran. Takéto osoby môžu po zistení totožnosti a štátnej príslušnosti na území Slovenska zostať dovtedy, kým bezpečnostná hrozba v ich domácich krajinách nepominie.

Kritika exministerky vnútra

Hamran tak reagoval na vyjadrenia bývalej ministerky vnútra Denisy Sakovej (Hlas-SD), podľa ktorej by mala polícia zatýkať sýrskych utečencov. „Českí policajti to skúšali, no súdy im prikázali tieto osoby prepustiť. Vojna je totiž prekážkou v procese administratívneho vyhostenia,“ priblížil.

Zároveň reagoval na jej kritiku, že ministerstvo vnútra a polícia robia málo. Podľa neho exministerka nehovorí pravdu. „Tvrdí, že v rokoch 2015 a 2016 bez problémov vracali príslušné zložky pod jej vedením nelegálnych migrantov späť do Sýrie. Podľa štatistík, ktoré sa robili ešte počas jej pôsobenia v rezorte, nebola do Sýrie vrátená jediná osoba,“ vysvetlil.

Varoval tiež starostov pohraničných obcí, aby sa neriadili neúplnými a nepravdivými informáciami, ktoré zdieľajú aj niektorí poslanci parlamentu s cieľom „šíriť nenávisť voči migrantom a rozdeľovať spoločnosť“. Mikulec dodal, že v prípade otázok, majú starostovia aj poslanci u neho na ministerstve „dvere otvorené“.

Zároveň vyzval ľudí aj politikov, aby nezneužívali a politicky sa nepriživovali na téme migrácie. Poznamenal, že je jednoduché kritizovať a nepovedať pritom, ako inak veci riešiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko