Na hlavný obsah

Článok 4 Severoatlantickej zmluvy možno nebude treba aktivovať, povedal poľský premiér

Duda hovorí, že nešlo o zámerný útok na Poľsko.

Článok 4 Severoatlantickej zmluvy možno nebude treba aktivovať, povedal poľský premiér
Poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Poľský premiér Mateusz Morawiecki povedal, že článok 4 Severoatlantickej zmluvy možno nebude potrebné aktivovať. Uviedol to podľa agentúry Reuters v stredu (16. 11.) po zasadnutí bezpečnostnej rady krajiny. Poľsko však túto možnosť stále analyzuje.

Aktivácia článku by znamenala, že členovia NATO by začali formálne konzultácie, na ktorých by prerokovali, či existuje pre Poľsko hrozba a akým spôsobom jej možno čeliť.

Prezident Andrzej Duda zasa povedal, že neexistujú žiadne znaky, že išlo o zámerný útok na Poľsko. Dodal, že raketu, ktorá v utorok (15. 11.) dopadla na poľskú obec Przewodów a zabila dvoch ľudí, pravdepodobne vypálila ukrajinská protivzdušná obrana.

Duda podotkol, že aj keď išlo o raketu ruskej výroby, Poľsko nedisponuje žiadnym dôkazom, že ju vypálilo Rusko. Podľa neho pravdepodobne pochádza z protivzdušného obranného systému S-300.

„Ruské rakety dopadali na západnú časť Ukrajiny a tá sa bránila,“ poznamenal tiež podľa serveru správy.pl. Duda. Ukrajina sa v utorok stala terčom masívnych ruských útokov cieliacich na jej energetickú infraštruktúru. Podľa Kyjeva išlo o najrozsiahlejšie ruské údery od začiatku vojny.

Rusko viackrát poprelo, že by malo s utorkovým incidentom čokoľvek do činenia. Ukrajinská prezidentská kancelária však uviedla, že z incidentu treba v prvom rade viniť Rusko, ktoré vojnu na Ukrajine rozpútalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet