Na hlavný obsah

Europoslanci potvrdili 18 miliárd eur na pomoc Ukrajine

Odsúdili tiež zapojenie Bieloruska do vojny.

Europoslanci potvrdili 18 miliárd eur na pomoc Ukrajine
Vlajky Európskej únie vejú s ukrajinskými vlajkami pred budovou Európskeho parlamentu. Foto: TASR/AP

Europoslanci vo štvrtok (24. 11.) potvrdili finančnú pomoc Ukrajine na budúci rok vo výške 18 miliárd eur. Peniaze krajina dostane na zabezpečenie základných verejných služieb či na opravy vojnových škôd. Financie si Európska komisia (EK) mieni požičať na trhoch a úroky by v prvých rokoch mali zaplatiť členské krajiny bloku.

Pomoc parlament schválil rozsiahlou väčšinou 507 poslancov zo 705. „Toto hlasovanie je významné hlavne z toho dôvodu, že uvoľní nevyhnutnú finančnú pomoc ukrajinskému ľudu,“ povedala po schválení opatrení predsedníčka EP Roberta Metsolaová. Podľa nej sa ukázalo, že parlament dokáže konať rýchlo, keďže opatrenia schvaľoval v skrátenom konaní.

Ukrajina dostane pomoc vo forme zvýhodnených pôžičiek. Najmenej do roku 2027 by úroky mali zaplatiť cez príspevky členské štáty a splácanie istiny zo strany Ukrajiny by sa nemalo začať pred rokom 2033.

Finančná podpora sa bude viazať na dodržiavanie zásad právneho štátu či zlepšovanie fungovania verejnej správy. V rozprave europoslanci uvádzali, že pomoc tak nielen posilní finančnú stabilitu ukrajinského štátu a ekonomiky, ale tiež prispeje k vnútorným reformám krajiny.

Schválené finančné prostriedky dostane Ukrajina na pokrytie svojich potrieb v budúcom roku. Vyplácanie bude okrem iného závisieť od toho, ako rýchlo sa EK podarí prostriedky získať na finančných trhoch. Kyjev uviedol, že na budúci rok potrebuje finančnú podporu zo zahraničia vo výške zhruba štyroch miliárd dolárov (zhruba 3,8 mld. eur) mesačne.

Maďarsko odmieta pomoc cez spoločný úver

V inom schválenom stanovisku Európsky parlament kritizuje Maďarsko, že zneužíva princíp jednomyseľnosti a svojím odmietavým postojom oneskoruje poskytnutie pomoci Ukrajine.

Maďarská vláda rozhodla, že svoj podiel 187 miliónov eur zo spoločnej pomoci pre Ukrajinu poskytne Maďarsko priamo Ukrajine bez čerpania úveru, a to z vlastných rozpočtových zdrojov. Uviedol to vo štvrtok politický riaditeľ úradu premiéra Balázs Orbán.

„Maďarsko je pripravené pomôcť Ukrajine, ale výhradne na bilaterálnej báze, pretože spoločné čerpanie úveru neznamená nič iné než spoločné zadlžovanie sa a stratu finančnej suverenity. Spoločný dlh teda nie je riešením!“ varoval Balázs Orbán.

Odsúdili zapojenie Bieloruska do vojny

Europoslanci tiež odsúdili zapojenie Bieloruska do ruskej invázie na Ukrajine. Domnievajú sa, že by sa bieloruský autoritársky vodca Alexandr Lukašenko mal postaviť pred medzinárodné súdy za vojnové zločiny páchané v susednej krajine. Píše sa v stanovisku, ktoré schválila výrazná väčšina 513 zo 705 poslancov.

Európsky parlament (EP) tiež vyzval na väčšiu podporu demokratickej opozície v Bielorusku. Varoval európske firmy pred spoluprácou s bieloruskými dodávateľmi, ktorí využívajú prácu väzňov.

„(Európsky parlament) dôrazne odsudzuje zapojenie Bieloruska do neodôvodnenej a nevyprovokovanej agresívnej vojny Ruska proti Ukrajine. Odsudzuje rozmiestnenie nových ruských vojenských jednotiek v Bielorusku,“ píše sa v uznesení.

Europoslanci sa tiež domnievajú, že „Lukašenko a jeho spojenci sú tiež zodpovední za vojnové zločiny na Ukrajine a mali by niesť zodpovednosť pred medzinárodným tribunálom a Medzinárodným trestným súdom“.

Europoslanci tiež vyzvali na prísnejší postup voči Lukašenkovi a predstaviteľom jeho režimu a na prípravu právneho rámca, ktorý by umožnil zabaviť ich majetok.

Podpora bieloruskej opozície

EP tiež odsúdil represiu opozičných skupín v Bielorusku a vyzval tamojšie úrady, aby s perzekúciami prestali. Podľa europoslancov by únijné orgány a členské krajiny EÚ mali posilniť spoluprácu s demokratickými zástupcami Bieloruska. Vyzvali EK, aby rýchlejšie uvoľnila fondy na podporu bieloruskej opozícii.

Parlament v Štrasburgu tiež vyjadril svoje znepokojenie ohľadom informácií, že EÚ firmy spolupracovali s bieloruskými dodávateľmi, ktorí využívajú nútené práce väzňov. Napríklad francúzska mimovládna organizácia Disclose informovala, že švédsky reťazec IKEA v minulosti spolupracoval s takýmito dodávateľmi.

Podľa europoslancov by európske firmy mali zvýšiť kontrolu nad spoločnosťami, s ktorými spolupracujú v Bielorusku. Súčasne vyzvali na zavedenie sankcií proti bieloruským subjektom, ktoré využívajú nútené práce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet