Na hlavný obsah

Futbalové majstrovstvá sveta v Katare budú prvými, ktoré sa konajú v arabskej krajine

Pri výstavbe štadiónov sa však Katar nevyhol ani kritike.

Futbalové majstrovstvá sveta v Katare budú prvými, ktoré sa konajú v arabskej krajine
Trofej pre víťaza majstrovstiev sveta vo futbale. Foto: Twitter

Už túto nedeľu (20. 11.) odštartuje najväčší sviatok futbalových fanúšikov. V Katare sa začína 22. svetový šampionát, ktorý potrvá až do 18. decembra. Ide zároveň o prvé majstrovstvá sveta vo futbale usporiadané v arabskej krajine. Prípravy na toto vrcholné podujatie však sprevádzali aj kontroverzie.

Otvárací zápas odohrá domáci Katar proti Ekvádoru o 17.00 h. Nasledujúci deň (21. 11.) začne skupinová fáza naplno. Hrá sa systémom každý s každým, pričom do vyraďovacej fázy postúpia dvaja najlepší z každej skupiny. Finále medzi dvoma najlepšími tímami sa odohrá v nedeľu 18. decembra.

Titul majstrov sveta z predchádzajúceho šampionátu v Rusku budú obhajovať Francúzi. Novembrový začiatok tohtoročných majstrovstiev nie je tradičný, no pre vysoké teploty v Katare v mesiacoch jún či júl, sa organizátori rozhodli pre „chladnejší“ termín.

Ide o rozlohou najmenšiu krajinu, akej kedy udelili možnosť usporiadať svetový šampionát. Katar tiež drží prvenstvo v tom, že sa nikdy na záverečný turnaj neprebojoval, no i tak ho hostí.

Hrať sa bude na ôsmich štadiónoch v piatich katarských mestách, ale až šesť z nich možno považovať, že sa nachádzajú v metropolitnej oblasti hlavného mesta Dauha. Okrem deviatich zápasov sa všetky zvyšné konajú do vzdialenosti 32 kilometrov od centra Dauhy.

Sedem štadiónov postavili na novo len pre účely šampionátu a jeden prešiel rozsiahlou rekonštrukciou. Najväčší štadión Lusail Iconic s kapacitou 80 000 bude hostiť 10 duelov vrátane finále šampionátu.

Kritika hostiteľa

Výber Kataru ako usporiadateľskej krajiny sa nevyhol kritike na viacerých frontoch. Pri samotnom výberovom konaní v roku 2010 sa objavili podozrenia z úplatkárstva a korupcie vo výkonnom výbore Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), ktoré sú stále predmetom vyšetrovania.

Kontroverzným bolo udelenie aj z dôvodu, že v tradičnom období konania majstrovstiev (jún a júl) panujú v Katare viac ako 40-stupňové horúčavy. V súvislosti s obavami o zdravie účastníkov tak šampionát presunuli na november, teda uprostred prebiehajúcej futbalovej sezóny v Európe, čo Európanov tiež príliš nenadchlo.

Pod paľbu kritikov sa však organizátori dostali najmä z ľudskoprávneho hľadiska, a to pri zaobchádzaní s pracovníkmi na stavbe štadiónov, z ktorých väčšina bola zo zahraničia. Nezisková organizácia Amnesty International informovala o nútenej práci a mizerných pracovných podmienkach.

Viacerí z tých, čo migrovali za prácou do Kataru, prezradili, že sa stalo bežným, aby mesiace či dokonca roky pracovali 12 hodín denne sedem dní v týždni bez akéhokoľvek nároku na voľno. Mimovládne organizácie kritizujú zaobchádzanie so zahraničnými zamestnancami už roky, a to nielen v súvislosti so šampionátom.

Investigatíva britského denníka The Guardian, že mnohí pracovníci nemajú prístup k jedlu ani pitiu, cestovné doklady im vzali, aby nemohli opustiť krajinu a ani mzdu im nevyplácajú načas, ak vôbec. Denník tiež tvrdí, že počas prác na štadiónoch, hoteloch a letisku zahynulo vyše 6 500 robotníkov.

Katar obvinenia odmieta. Pripúšťa však, že na stavbách nových futbalových štadiónov zomrelo 37 ľudí medzi rokmi 2014 až 2020. Iba tri úmrtia však podľa katarských úradov súviseli s pracovnými úrazmi či vyčerpaním.

LGBT+ a ženy

Žiarivým príkladom krajina nie je ani z pohľadu žien a LGBT+ ľudí. Homosexualita je v konzervatívnej islamskej krajine nelegálnou. Katarské zákony diskriminujú podľa ľudskoprávnych organizácií aj ženy. Mnohí preto vyjadrili obavy pre bezpečie takýchto fanúšikov, ak pocestujú na majstrovstvá.

Viacerí futbalisti aj preto prišli s iniciatívou nosiť dúhové kapitánske pásky počas zápasov. Organizátori však uviedli, že na šampionáte sú vítaní všetci fanúšikovia bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu či inú príslušnosť.

To je však v rozpore s tvrdeniami bývalého katarského futbalového reprezentanta Chalida Salmána, ktorý v rozhovore pre nemeckú televíziu ZDF uviedol, že homosexualita je duševná porucha a že každý návštevník by mal rešpektovať katarské zákony.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport