Na hlavný obsah

Inflácia v Česku sa v októbri spomalila výraznejšie, ako očakávali analytici

Najväčší vplyv na to mali úsporné opatrenia vlády pre domácnosti.

Inflácia v Česku sa v októbri spomalila výraznejšie, ako očakávali analytici
Ilustračná snímka bankoviek českej koruny. Foto: TASR

Spotrebiteľské ceny v Českej republike v októbri medziročne vzrástli o 15,1 percenta. Tempo inflácie sa výrazne spomalilo, pričom v septembri sa ceny medziročne zvýšili o 18 percent. Analytici očakávali spomalenie len o desatiny percentuálneho bodu.

Medzimesačne ceny klesli o 1,4 percenta. Vývoj ovplyvnilo najmä premietnutie tarify za úspory a zrušenie poplatku za podporované zdroje energie do cien elektriny, uviedol to vo štvrtok (10. 11.) Český štatistický úrad (ČSÚ).

„Najväčší vplyv na cenovú hladinu v októbri mali úsporné opatrenia vlády pre domácnosti v podobe príspevku na energie. Ide o jediný medzimesačný pokles cien od decembra 2020,“ uviedla Pavla Šedivá, vedúca oddelenia štatistiky spotrebiteľských cien ČSÚ.

Ceny elektrickej energie na úseku bývania v októbri medzimesačne klesli o 53,9 percenta, no na druhej strane ceny zemného plynu, pevných palív a teplej vody podľa ČSÚ vzrástli.

Ceny potravín v porovnaní so septembrom vzrástli, pričom napríklad ceny zeleniny sa zvýšili o 9,6 percenta, cukru o 54,3 percenta a vajec o 27 percent. Odevy a obuv vzrástli o 3,6 percenta. V sekcii dopravy sa ceny palív a olejov po dvojmesačnom poklese zvýšili o 4,9 percenta. Mierne vzrástli aj ceny služieb, a to o 0,7 percenta.

Medziročná miera inflácie spotrebiteľských cien v októbri dosiahla najnižšiu úroveň od apríla tohto roka, keď inflácia predstavovala 14,2 percenta. Medziročná inflácia sa naposledy spomalila v auguste na 17,2 percenta, pričom predtým sa zrýchľovala 13 mesiacov po sebe. V septembri sa opäť zrýchlila na 18 percent a dosiahla najvyššiu úroveň od decembra 1993.

Dlhodobo najvyššiu infláciu má Turecko

Pokles miery inflácie v Českej republike v októbri znamenal posun z desiatej na pätnástu najvyššiu infláciu spomedzi európskych krajín. Dlhodobo najvyššiu infláciu má Turecko, ktorá v súčasnosti dosahuje 85,5 percenta. Vyplýva to z analýzy investičnej platformy Portu.

V Európe sa medzitým podľa analýzy inflácia skôr zvyšuje. V eurozóne sa zvýšila takmer o jeden percentuálny bod na 10,7 percenta. Hoci údaje za Európsku úniu ešte nie sú známe, očakáva sa veľmi podobný nárast na 11,7 percenta.

Druhú najvyššiu mieru inflácie má Moldavsko (34 percent), nasleduje Ukrajina (24,6 percenta) a potom pobaltské štáty Litva (23,6 percenta), Estónsko (22,5 percenta) a Lotyšsko (21,8 percenta).

Podobne je na tom aj Maďarsko s infláciou na úrovni 21 percent „Krajina začína mať problémy s drahým dovozom ruských energetických komodít, ktoré mali byť vďaka dobrým vzťahom s ruským prezidentom Vladimírom Putinom dlhodobo lacné,“ vysvetlil analytik Portu Filip Louženský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika