Na hlavný obsah

Ján Kubiš má množstvo medzinárodných skúseností. Jeho schopnosti využívalo aj OSN

Na Slovensku pôsobil ako minister zahraničných vecí.

Ján Kubiš má množstvo medzinárodných skúseností. Jeho schopnosti využívalo aj OSN
Na snímke Ján Kubiš. Foto: TASR/DPA

Ján Kubiš má úspechy na Slovensku i na medzinárodnej úrovni v oblasti diplomacie, zahraničnej bezpečnostnej politiky, ako aj medzinárodných ekonomických vzťahov. Patrí medzi najskúsenejších slovenských diplomatov.

Od roku 2006 pôsobil tri roky ako minister zahraničných vecí SR, v rokoch 2007 až 2008 ako predseda Výboru ministrov Rady Európy a generálny tajomník Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Medzinárodné vzťahy vyštudoval v roku 1976 na Moskovskom štátnom inštitúte. Pôsobil tiež na československom ministerstve zahraničných vecí, potom aj v slovenskom rezorte zahraničia.

Od jeho narodenia uplynulo v sobotu (12. 11.) presne 70 rokov. Pochádza z Bratislavy.

Medzinárodné funkcie

V OSN začal diplomaticky slúžiť v roku 1993 ako veľvyslanec a stály predstaviteľ SR v úrade OSN v Ženeve. V tom čase tiež pôsobil v ďalších medzinárodných organizáciách vrátane Európskej hospodárskej komisie.

Ako uvádza portál Úradu vlády SR, v rokoch 1994 až 1998 bol riaditeľom Centra OBSE pre prevenciu konfliktov. Od nasledujúceho roka zastával šesť rokov funkciu tamojšieho generálneho tajomníka.

Vtedajší generálny tajomník OSN Kofi Annan ho od 1. júla 1998 za svojho osobitného splnomocnenca v Tadžikistane a bol vedúcim misie pozorovateľov OSN v tomto ázijskom štáte.

Vysokým predstaviteľom Európskej únie bol tiež pre Strednú Áziu v rokoch 2005 až 2006, píše portál Unece. Jeho mandát zahŕňal krajiny bývalého Sovietskeho zväzu – Kazachstan, Uzbekistan, Kirgizsko, Tadžikistan a Turkménsko.

Afganistan a Líbya

V prvej vláde Roberta Fica (Smer-SD) bol v rokoch 2006 až 2009 ministrom zahraničných vecí ako nestranícky nominant.

V januári 2012 sa stal osobitným predstaviteľom generálneho tajomníka OSN pre Afganistan, vo funkcii bol dva roky.

Jeho skúsenosti mu pomohli aj v Líbyi, keďže ho OSN obsadilo v januári 2021 do funkcie osobitného vyslanca OSN pre túto africkú krajinu. Na tento post však v novembri rezignoval.

Kubiš je ženatý a má jednu dcéru. Ovláda anglický, ruský a francúzsky jazyk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko