Na hlavný obsah

Jeho hry si obľúbili ochotníci. Spisovateľ Jozef Hollý zomrel pred 110 rokmi

Jeho vnukom bol populárny český herec Josef Abrhám.

Jeho hry si obľúbili ochotníci. Spisovateľ Jozef Hollý zomrel pred 110 rokmi
Jozef Hollý je autorom známych hier ako Kubo či Geľo Sebechlebský. Foto: litcentrum.sk

Jozef Hollý je autorom známych hier ako Kubo či Geľo Sebechlebský. Od jeho úmrtia uplynie vo štvrtok 3. novembra 110 rokov. Hoci zomrel veľmi mladý, mal iba 33 rokov, prispel významnou mierou k rozvoju slovenského divadelníctva. Vnukom Jozefa Hollého bol populárny český herec Josef Abrhám.

Jozef Hollý sa narodil 29. januára 1879 v Skalici v rodine mestského hajdúcha. V rodnom meste absolvoval gymnaziálne štúdium, evanjelické lýceum navštevoval v Bratislave. Po štúdiu teológie na evanjelickej teologickej akadémii v Bratislave ho v roku 1901 vysvätili za kňaza, píše webová stránka ecav.sk.

V rokoch 1901–1902 pôsobil ako evanjelický kaplán v Báčskom Petrovci na Dolnej zemi (dnes Srbsko). V rokoch 1902–1903 pôsobil v Starej Turej, píše Literárne informačné centrum. Tu sa zoznámil so svojou manželkou Annou Urbančíkovou. V roku 1903 sa stal duchovným pastierom v Moravskom Lieskovom.

Jozef Hollý bol popredným slovenským dramatickým spisovateľom obdobia literárneho realizmu, i keď jeho tvorba sa viac približuje k dramatike 19. storočia. Začínal krátkymi prózami v Národných novinách a v Dennici. Usmerňovaný Jozefom Škultétym sa výlučne preorientoval na dramatickú tvorbu (v Slovenských pohľadoch).

Jeho hry si obľúbili ochotníci

Z Hollého hier sú známe najmä dráma na biblickú tému Márnotratný syn (1902), tragicky ladená činohra Amerikán (1907), dráma Černová (1908), ale najmä ľudová veselohra Kubo (1904) a komédia Geľo Sebechlebský (1912).

Jeho hry si už v čase svojho vzniku obľúbili ochotníci na Slovensku a často ich aj hrávali. Napríklad v rokoch 1903–1918 uviedli až 90 predstavení. Na profesionálnu scénu však prenikli neskôr, keď jeho dcéra Elena Holéczyová upravila Kuba (1950) a jeho syn Martin Hollý Geľa Sebechlebského (1952 a 1956).

Jozef Hollý zomrel 3. novembra 1912 v Moravskom Lieskovom. Dožil sa len 33 rokov, lebo podľahol vtedy neliečiteľnej chorobe diabetes mellitus. Zanechal po sebe mladú vdovu s tromi deťmi.

Prvé súborné dramatické dielo Jozefa Hollého vydalo Národné divadelné centrum v roku 1998.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko