Na hlavný obsah

Klimatická konferencia OSN v Egypte sa pravdepodobne predĺži

Dôvodom majú sú nezhody o kompenzáciách škôd spôsobených zmenou klímy.

Klimatická konferencia OSN v Egypte sa pravdepodobne predĺži
Na ilustračnej snímke záber z rokovania na klimatickej konferencii v Egypte. Foto: Twitter/COP27

Klimatická konferencia Organizácie spojených národov (OSN) v Egypte by sa mala skončiť v piatok (18. 11.), no pravdepodobne sa predĺži pre nezhody o kompenzáciách škôd a strát spôsobených zmenou klímy. Zástupcovia 134 krajín trvajú na tom, aby sa nový fond odškodnení spustil do dvoch rokov. Viaceré bohaté štáty sú proti.

Zástupkyňa stredoamerického ostrovného štátu Antigua a Barbuda Lia Nicholsonová vyjadrila hlboké poľutovanie. Dvadsaťstranový návrh záverečného vyhlásenia o potrebných krokoch na zmiernenie dôsledkov klimatickej zmeny, začal medzi delegátmi kolovať až vo štvrtok (17. 11.).

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Juriková.

Taktiež večer nebolo jasné, kedy a kto presne bude rokovať o konečnej podobe dokumentu. Navyše, návrh viac-menej len opakuje záväzky, ku ktorým sa členské krajiny prihlásili už na predchádzajúcom samite v Glasgowe.

Chudobnejšie štáty strácajú trpezlivosť

Viceprezident Európskej komisie Frans Timmermans síce zopakoval šláger konferencie, že otázky znižovania emisií a náhrad za škody, ktoré spôsobujú, sú dve strany tej istej mince. Viaceré chudobnejšie štáty však už s rečníckou poetikou strácajú trpezlivosť.

Najmä preto, že možní veľkí prispievatelia do fondu, ktorí sú zároveň významnými producentmi emisií, ako napríklad Spojené štáty, Čína či Francúzsko, tento scenár odmietajú pre obavy z možnej právnej zodpovednosti.

Timmermans nakoniec navrhol paralelný prístup znižovania závislosti od fosílnych palív a prudšieho znižovania emisií skleníkových plynov s tým, že zároveň vznikne fond na kompenzácie pre najviac zraniteľné, rozvojové krajiny.

Saudská Arábia a Čína trvajú na tom, aby OSN zostala pri záväzkoch z parížskej konferencie, a tiež aby príspevky do kompenzačného fondu pochádzali z rozvinutých krajín.

Z definície, akú OSN používa pre rozvojové krajiny totiž vyplýva, že Čína by mohla kompenzácie z fondu dostávať, namiesto toho, aby doňho prispievala.

Nebol by to precedens

Predĺženie klimatickej konferencie by nebolo precedensom. O jeden deň sa predĺžil aj parížsky samit, na ktorom sa 196 krajín zaviazalo udržať oteplenie planéty do dvoch, ideálne do jeden a pol stupňa Celzia v porovnaní s obdobím pred priemyselnou revolúciou.

Už na začiatku tejto konferencie v egyptskom Šarm aš-Šajchu však viacerí lídri varovali, že ani tento cieľ z roku 2015 sa s veľkou pravdepodobnosťou nepodarí dodržať.

Samit napokon predĺžili

Samit napokon predĺžili o jeden deň, teda so soboty (19. 11.). Prítomní sa totiž snažia vyviaznuť zo slepej uličky, do ktorej sa dostali v otázke vytvorenia špeciálneho fondu pre chudobnejšie krajiny, ťažko zasiahnuté dôsledkami otepľovania Zeme. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a Reuters.

„Dnes musíme znova zaradiť vyššiu rýchlosť, čas nie je na našej strane,“ povedal delegátom egyptský minister zahraničných vecí Sámih Šukrí, ktorý predsedá klimatickému summitu OSN. Dodal, že je stále ochotný konferenciu uzavrieť „tým správnym spôsobom.“ 

Podľa neho musia klimatickí vyjednávači v Šarm aš-Šajch zrýchliť tempo rokovaní. Vyjadril obavy, že zostáva ešte množstvo nevyriešených dôležitých otázok. Cieľ dosiahnuť dohodu stanovil na sobotu.

„Medzi nevyriešenými otázkami je napríklad financovanie odškodnenia krajinám, ktoré najviac postihujú  dôsledky globálneho otepľovania, a tiež financovanie ich prispôsobovania sa klimatickým zmenám,“ vyhlásil Šukrí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál