Na hlavný obsah

Lengvarský pripravil memorandum s požiadavkami odborárov

Zatiaľ im ho nepredstavil.

Lengvarský pripravil memorandum s požiadavkami odborárov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vláde zostáva necelý mesiac na to, aby zabránila blížiacemu sa kolapsu v nemocniciach. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) pripravil memorandum s požiadavkami, na ktoré ho lekárski odborári vyzývali. Zatiaľ im ho nepredstavil.

Viac ako 2 150 lekárom plynie výpovedná lehota. A čas sa kráti. Do prvého decembra ostávajú necelé štyri týždne. Dovtedy si musia lekárski odborári s ministrom zdravotníctva i premiérom podať ruku.

„Visolajský vzniesol nejaké požiadavky, tie sme sa snažili zapracovať do memoranda, bude zaslané aj jemu alebo osobne mu odovzdám a myslím si, že v piatok (4. 11.) budeme chcieť vedieť jeho názor,“ povedal šéf rezortu zdravotníctva.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Do dnešného dňa sme ho nedostali ani návrh na stretnutie oficiálne ani tento dokument neprišiel ani do emailu, ani nám nebol doručený, takže zatiaľ ho nemáme,“ tvrdí predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Memorandum má byť zárukou, že sľuby o riešení požiadaviek odborárov neostanú visieť vo vzduchu. Zástupcovia zdravotníkov i ministerstva o nich diskutovali aj na parlamentných výboroch. Na siedmich z ôsmich sa zhodli.

Otáznikom ostávajú platy. Odborári totiž pre lekárov žiadajú raz toľko, ako im štát plánuje dať. Zdá sa však, že memorandum s extra zvýšením miezd lekárov neráta. Požiadavky odborárov si má na budúci týždeň v pondelok (7. 11.) vypočuť minister financií. Potom by malo byť na rade stretnutie s premiérom.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) verí, že lekári sami prehodnotia svoje výpovede. Lekári medzičasom zvažujú pracovné ponuky v zahraničí či v súkromných nemocniciach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko