Na hlavný obsah

Lídrom amerických republikánskych senátorov bude opäť Mitch McConnell

Vo funkcii je od roku 2007.

Lídrom amerických republikánskych senátorov bude opäť Mitch McConnell
Na snímke je Mitch McConnell. Foto: Profimedia

Republikánski senátori si za svojho lídra v tajnej voľbe 37 hlasmi znovu zvolili Mitcha Mcconnella. Teraz 80-ročný senátor z Kentucky funkciu vykonáva od roku 2007. Jeho oponent Rick Scott, šéf senátnej predvolebnej kampane Republikánskej strany, získal 10 hlasov.

Republikánski senátori o svojom lídrovi hlasovali napriek argumentom niektorých, že voľba by sa mala konať až po 6. decembri, na kedy je naplánované druhé kolo senátnych volieb v Georgii, posledného zatiaľ nevyfarbeného štátu na senátnej volebnej mape USA.

McConnell na miesto lídra republikánskych senátorov zasadne v januári, keď sa zíde nový Kongres. Stane sa tým najdlhšie slúžiacim senátorom v tejto pozícii.

Republikáni v Senáte napriek predvolebným prieskumom nezískali väčšinu. Obsadili 49 kresiel a demokrati 50. Aj ak v decembri v Georgii zvíťazí republikán Herschel Walker a rovnováha síl v Senáte bude vyrovnaná, rozhodujúci hlas pri hlasovaniach bude mať demokratická viceprezidentka Kamala Harrisová.

„Nezískali sme dostatočnú podporu medzi nezávislými a umiernenými republikánskymi voličmi, pretože majú dojem, že vo vedení našej strany panuje chaos a negatíva,“ povedal denníku The New York Times (NYT) Mcconnell.

Mnoho republikánskych senátorov prisudzuje zodpovednosť za volebný neúspech práve McConnellovmu oponentovi Rickovi Scottovi, ktorý viedol predvolebnú kampaň. Scott na druhej strane sa snažil McConnella vykresliť ako predstaviteľa nežiaduceho status quo, uvádza NYT.

V snemovni môžu mať väčšinu

V Snemovni reprezentantov, dolnej komore amerického Kongresu, republikáni naopak s 217 istými kreslami stoja na prahu zisku väčšiny, ktorá je 218 kresiel. Demokratická strana získala 209 mandátov a spočítať zostáva desať volebných obvodov.

Na lídra dolnej komory nominovali v utorok (15. 11.) republikánski kongresmani Kevina McCarthyho. V tajnej voľbe získal 188 hlasov z 219. Formálne môže byť ale do funkcie zvolený až v januári, za predpokladu, že republikáni budú mať parlamentnú väčšinu, čo sa očakáva.

Američania 8. novembra hlasovali o obsadení všetkých 435 kresiel v Snemovni reprezentantov, tretiny Senátu a radu ďalších verejných pozícií v jednotlivých amerických štátoch. Hoci ešte nie sú známe všetky výsledky, voľby vnímajú americké médiá ako úspech Demokratickej strany. Napriek očakávaniam si udržala kontrolu nad Senátom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet