Na hlavný obsah

USA: Stále sa nevie, ktorá strana získala v Kongrese väčšinu

Predvolebné prieskumy predpovedali veľký úspech republikánov.

Americký Kapitol, kde sídli Kongres.
Americký Kapitol, kde sídli Kongres.Foto: TASR/AP

Po zatvorení volebných miestností v USA stále nie je jasno, ktorá strana získala väčšinu v Senáte a Snemovni reprezentantov amerického Kongresu. Predvolebné prieskumy predpovedali veľký republikánsky úspech. Zatiaľ je však situácia relatívne vyrovnaná a zdá sa, že si demokrati nakoniec viedli lepšie, ako sa predpokladalo.

Američania v utorkových (8. 11.) voľbách hlasovali o obsadení všetkých 435 kresiel v Snemovni reprezentantov a o 35 zo 100 kresiel v Senáte. Rovnako vyberali guvernérov v 36 štátoch a troch teritóriách.

V mnohých štátoch sa tiež konali miestne referendá. Hlavnými témami pre amerických voličov podľa prvých zverejnených údajov z celoštátnych prieskumov pri volebných miestnostiach boli inflácia a potratová politika.

Republikáni podľa projekcie televízie CNN zatiaľ získali v Snemovni reprezentantov 198 kresiel. O deväť pripravili demokratov, ktorí získali tri kreslá navyše a teraz ich majú 178. Na získanie parlamentnej väčšiny strana potrebuje 218 kresiel. V Senáte zostáva výsledok ešte otvorenejší, podľa predpovedí majú demokrati aj republikáni 48 kresiel.

Americký denník The New York Times z doterajších výsledkov odhaduje, že kontrolu nad Snemovňou reprezentantov získajú republikáni, zatiaľ čo väčšina v Senáte pripadne demokratom. Stále však nevyhlásili výsledky súbojov o Senát vo Wisconsine, Nevade, Georgii a Arizone, ktoré môžu rozhodnúť o väčšine.

Demokrati majú väčšinu v súčasnej Snemovni reprezentantov. V stočlennom Senáte, kde má každý štát dvoch zástupcov, sú sily medzi demokratmi a republikánmi vyrovnané, demokrati síce majú len 48 zástupcov, spolupracujú s nimi však dvaja nezávislí senátori. Ak dôjde k rovnosti hlasov, rozhoduje hlas viceprezidentky, teda teraz demokratky Kamaly Harrisovej.

Zisky i straty oboch táborov

Veľký úspech zaznamenal na Floride republikánsky guvernér Ron DeSantis, ktorý obhájil mandát. Republikáni ho považujú za najväčšieho rivala bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

V Arkansase sa novou guvernérkou stane bývalá hovorkyňa Bieleho domu za Trumpovej vlády Sarah Huckabeeová Sandersová. V Texase podľa očakávania obhájil mandát republikánsky guvernér Greg Abbott. Republikána J. D. Vanca, ktorého podporil bývalý prezident Trump, zvolili za senátora za štát Ohio.

Zisky však dosiahli aj demokrati. Demokrata Johna Fettermana zvolili do Senátu za Pensylvániu. V súboji v kľúčovom štáte porazil republikána Mehmeta Oza, ktorého podporil exprezident Trump. Novým guvernérom Pensylvánie sa podľa odhadov stane demokrat Josh Shapiro, ktorý porazil Trumpovho republikánskeho stúpenca Douga Mastriana.

Demokrati v Massachusetts a Marylande získali späť dva guvernérske posty držané republikánmi. V Michigane obhájila mandáty popredná demokratka Gretchen Whitmerová, v New Yorku Kathy Hochulová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet