Na hlavný obsah

Medzi vyjednávačmi na COP27 narastá frustrácia

Obávajú sa, že do konca samitu nevyriešia detaily, ktoré treba na dohodu.

Medzi vyjednávačmi na COP27 narastá frustrácia
Na snímke nápis na budove počas Klimatickej konferencie OSN COP 27 v egyptskom Šarm aš-Šajchu. Foto: TASR

Týždeň po začatí klimatickej konferencie OSN COP27 v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch začína medzi vyjednávačmi narastať frustrácia. Obávajú sa, že sa im do piatka (18. 11.), keď má konferencia skončiť, nepodarí vyriešiť množstvo detailov, ktoré treba na dosiahnutie dohody, píše agentúra Reuters.

Od samitu COP27 sú veľké očakávania, delegáti z účastníckych krajín v nedeľu (13. 11.) ale podľa Reuters uviedli, že zatiaľ sa dosiahol len malý pokrok v technických detailoch ohľadom toho, ako plniť dohody a záväzky prijaté v predchádzajúcich rokoch.

Tieto záväzky zahŕňajú výrazné zníženie emisií v tomto desaťročí a príspevky stoviek miliárd dolárov, ktoré každoročne potrebujú rozvojové krajiny, ktoré už teraz čelia vplyvu zmeny klímy.

Jeden z vysokopostavených vyjednávačov, ktorý hovoril s novinármi Reuters pod podmienkou zachovania anonymity, uviedol, že vzhľadom na doterajšie pomalé tempo rokovaní budú účastníci v druhom týždni konferencie zahltení nedoriešenou agendou.

To by tiež mohlo skomplikovať rokovania medzi vládnymi ministrami ohľadom bodov, ktoré budú kľúčovou súčasťou politickej dohody vyplývajúcej z dvojtýždňovej konferencie.

Na nedeľu nie sú plánované žiadne verejné podujatia, keďže organizátori túto nedeľu označili za deň odpočinku. Tisícky účastníkov preto vyrazili na miestne pláže či do turistických obchodov.

Vyjednávači pracujú naďalej

Vyjednávači z jednotlivých krajín však vo svojej práci pokračujú. „O päť dní sa toho jednoducho musí stihnúť veľa,“ povedal Tom Evans, politický analytik inštitútu E3G.

„Neboli sme svedkami veľkej solidarity medzi rozvinutými a rozvojovými krajinami,“ dodal. Záväzky, ku ktorým sa zatiaľ tento rok dospelo, sú podľa neho neuspokojivé a narúšajú dôveru.

Tohtoročné rokovania po prvý raz zahŕňajú citlivú otázku, ktorá je v žargóne COP známa ako „straty a škody“. Ide o finančnú podporu pre rozvojové krajiny postihnuté klimatickými zmenami poháňanými katastrofami, ako sú povodne či suchá ničiace úrodu.

Pre niektoré krajiny znamená výsledok rokovaní o tejto pomoci kľúčový ukazovateľ úspešnosti konferencie.

„Treba urobiť veľa, aby sme zabezpečili, že finančný záväzok bude nový, dodatočný a dostupný,“ povedala rwandská vyjednávačka Ineza Umuhoza Graceová.

Špeciálny fond pre straty a škody

Rozvojové krajiny žiadajú, aby sa účastníci tohtoročnej konferencie dohodli na vytvorení špeciálneho fondu pre náhradu strát a škôd. Spojené štáty a ďalšie bohaté krajiny sa však k tejto myšlienke stavajú rezervovane a tvrdia, že by bolo lepšie tieto prostriedky poskytovať cez existujúce programy.

„Rozvojové krajiny naďalej presadzujú zriadenie finančného nástroja pre straty a škody a aby bol plne funkčný do roku 2024,“ uviedol jeden z vyjednávačov z Latinskej Ameriky, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity.

Vyjadril pritom obavy z toho, že rokovania o tejto veci budú sprevádzať obštrukcie. Spojené štáty a Európska únia v predchádzajúcich rokoch výzvy na vytvorenie nového fondu blokovali. Únijná dvadsiatka však uviedla, že je otvorená myšlienke o tejto veci diskutovať.

Panamský vyjednávač pokrok pri jednom osemhodinovom rokovaní o spomínanej finančnej pomoci rozvojovým krajinám označil za nedostatočný a poburujúci. Delegáti sa podľa neho preli o znenie preambuly osemstranového dokumentu.

„Kým rozvinuté krajiny stále blokujú pokrok v otázke strát a škôd, môj rodný región Azuero v Paname trpí najhoršími záplavami v našej histórii,“ povedal vyjednávač Juan Carlos Monterrey, ktorý je zároveň podpredsedom pre implementáciu v klimatickej agentúre OSN.

„Veľmi chudobní ľudia prichádzajú o všetko. Nežiadame charitu, ale spravodlivosť, „dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet