Na hlavný obsah

Nová migračná politika talianskej vlády vyvolala diplomatický spor

Humanitárne organizácie túto vládu kritizujú.

Nová migračná politika talianskej vlády vyvolala diplomatický spor
Migranti prikrytí dekami sú na palube záchrannej lode Ocean Viking v Sicílskom prielive v Stredozemnom mori. Foto: TASR/AP

Nová migračná politika talianskej vlády vyvolala diplomatický spor medzi Rímom a Parížom. Taliansko totiž nedovolilo zakotviť humanitárnej lodi Ocean Viking, ktorá sa plaví pod nórskou vlajkou.

Loď s približne 230 migrantami na palube po skoro troch týždňoch zamierila do susedného Francúzska. Predstavitelia Marseille a korzických úradov povedali, že plavidlu dovolia zakotviť.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Katarína Chovančáková.

Vystúpiť z humanitárnych lodí v talianskych prístavoch môžu iba ženy, deti a ľudia, ktorí potrebujú akútnu lekársku starostlivosť. Takto vyzerá nová migračná politika premiérky Giorgi Meloniovej.

Tá už v minulosti niekoľkokrát povedala, že Rím by mal všetkých utečencov vracať a lode, ktoré ich v Stredozemnom mori zachránili, potápať.

Podľa analytika Alexandra Lagazziho z inštitútu pre európsku politiku Europeum bol tvrdý postoj novej vlády voči migrantom očakávaný. „To, čo navrhuje Meloniová, je snaha dodržať sľuby, ktoré dala svojim voličom,“ vysvetlil.

Bratia Talianska však nie sú jedinou politickou stranou, ktorá je proti humanitárnym lodiam. Zarytým odporcom prijímania utečencov je dlhodobo aj ďalší člen Meloniovej vlády – Matteo Salvini. V minulosti ho pre odmietanie plavidiel s migrantami aj súdili.

Rozpor s medzinárodným právom

Humanitárne organizácie vládu kritizujú a už podnikli súdne kroky voči legislatíve, ktorá je podľa nich v rozpore s medzinárodným právom. Lode by podľa nich mali mať možnosť zakotviť v najbližšom prístave, čo je zvyčajne juh Talianska a ostrov Sicília.

Právnik humanitárnej organizácie SOS Humanity Riccardo Campochiaro v televízii Al Jazeera uviedol, že je „diskriminačné, že niekto môže vystúpiť z lode, zatiaľ čo iný človek nie“. Selekcia ľudí podľa neho nie je správne rozhodnutie.

Kroky Ríma, kritizuje nielen susedné Francúzsko, kam loď Ocean Viking teraz smeruje, ale aj Európska komisia.

Viacerým humanitárnym plavidlám hrozí, že uviaznu v medzinárodných vodách. Niektoré už hlásia, že na ich palubách sa šíria viaceré infekčné choroby, ľudia nemajú prístup k zdravotnej starostlivosti ani základným potrebám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál