Na hlavný obsah

Obžaloba chce podmienku pre 97-ročnú sekretárku z koncentračného tábora

Zodpovedá sa z napomáhania k vraždám viac ako 11 000 väzňov.

Obžaloba chce podmienku pre 97-ročnú sekretárku z koncentračného tábora
Na snímke príslušníci justičnej stráže stoja v prázdnej súdnej sieniv procese proti 96-ročnej bývalej sekretárke z koncentračného tábora Stutthof. Foto: TASR/DPA

Pre deväťdesiatsedemročnú bývalú sekretárku v nacistickom koncentračnom tábore Stutthof chce obžaloba podmienečný trest vo výške dvoch rokov. Súdu v severonemeckom Itzehoe ho podľa agentúry DPA navrhla prokurátorka.

Proces s Irmgard Furchnerovou je zrejme jedným z posledných, v ktorom je súdený niekto pre zločiny súvisiace s druhou svetovou vojnou a holokaustom. Furchnerová sa zodpovedá z napomáhania k vraždám viac ako 11 000 väzňov.

Prokurátorka Maxi Wantzenová v utorok (22. 11.) vyjadrila presvedčenie, že obžalovaná je vinná z nápomoci k zákernej a krutej vražde vo viac ako 10 000 prípadoch. „Tento proces má mimoriadny historický význam,“ zdôraznila.

Furchnerová bola od júna 1943 do apríla 1945, teda vo veku svojich 18 a 19 rokov, civilnou zamestnankyňou veliteľstva nacistického koncentračného tábora blízko Gdansku v okupovanom Poľsku. Keďže bola vtedy taká mladá, požiadala prokurátorka o trest podľa trestných zákonov vzťahujúcich sa na mladistvých.

Proces trvá už viac ako rok

Obžaloba je presvedčená o tom, že Furchnerová svojou prácou plnila dôležitú podpornú úlohu pre veliteľa koncentračného tábora a jeho kolegov, čím napomáhala ďalšiemu chodu tábora. Furchnerová napríklad prepisovala rozkazy na popravy či zoznamy deportovaných.

Tí potom zamierili vlakmi do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime. Počas viac ako ročného procesu sa k obvineniu nevyjadrila.

Podľa obžaloby však musela ako jediná sekretárka šéfa tábora vedieť, čo sa v tomto brutálnom nacistickom zariadení deje. Zo svojej pracovne na prvom poschodí veliteľstva totiž videla do veľkej časti tábora, vrátane zhromažďovania, na ktorom noví väzni prechádzali selekciou.

Navyše musela Furchnerová podľa prokuratúry vidieť a predovšetkým cítiť pach z krematórií spaľujúcich mŕtvoly, ktorý bol takmer stále prítomný.

Nemecká justícia v posledných rokoch stíha aj osoby, ktoré sa na vyvražďovaní podieľali nepriamo v nižšom postavení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet