Na hlavný obsah

Podľa ruských predstaviteľov sa Západ snaží vyvolať ďalšiu svetovú vojnu

Čína vyzýva na zachovanie pokoja.

Podľa ruských predstaviteľov sa Západ snaží vyvolať ďalšiu svetovú vojnu
Raketa, ktorá zasiahla Poľsko, je snahou Západu posunúť sa k ďalšej svetovej vojne, vyhlásil bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev. Foto: Profimedia

Raketa, ktorá v utorok (15. 11.) zasiahla Poľsko, je snahou Západu posunúť sa k ďalšej svetovej vojne. Vyhlásil to bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev, ktorého citovala agentúra Reuters. Rovnaký názor vyjadril aj šéf stálej misie Ruska pri OSN Dmitrij Poljanskij, podľa ktorého ide o snahu vyprovokovať priamy stret medzi Ruskom a NATO.

„Ide o pokus vyprovokovať priamy vojenský stret medzi NATO a Ruskom so všetkými následkami pre svet,“ napísal Poljanskij na sociálnej sieti Telegram.

Poľský prezident Andrzej Duda predtým uviedol, že úrady zatiaľ s istotou nevedia, kto raketu odpálil. Strela v utorok zasiahla ves Drôtov asi šesť kilometrov od ukrajinskej hranice a zabila dve osoby.

Traja nemenovaní americkí činitelia agentúre AP povedali, že podľa predbežných zistení zrejme vypálili raketu ukrajinské ozbrojené sily v snahe zastaviť prilietajúcu ruskú strelu.

Čína vyzýva na zachovanie pokoja

Čína v stredu (16. 11.) vyzvala na zachovanie pokoja v súvislosti s incidentom. „V súčasnej situácii by všetky príslušné strany mali zostať pokojné a zdržanlivé, aby sa vyhli eskalácii situácie,“ uviedla hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning.

Peking naďalej odmieta odsúdiť ruskú inváziu na Ukrajinu, hoci už viackrát vyzval na ukončenie bojov.   

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet