Na hlavný obsah

Raketa, ktorá zasiahla Poľsko, bola pravdepodobne ukrajinská

Zameraná bola na prilietajúcu ruskú raketu.

Raketa, ktorá zasiahla Poľsko, bola pravdepodobne ukrajinská
Miesto, kde dopadla raketa. Foto: Twitter

Podľa predbežných zistení raketu, ktorá v utorok (15. 11.) zasiahla Poľsko, zrejme vypálili ukrajinské sily. Mierila na prilietajúcu ruskú raketu.

Napísala to v stredu (16. 11.) agentúra AP s odvolaním sa na troch nemenovaných amerických predstaviteľov.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí predtým uviedlo, že v obci Przewodów na východe krajiny pri hraniciach s Ukrajinou dopadla raketa ruskej výroby a zabila dvoch ľudí. Neuviedla, kto raketu odpálil.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tiež uviedol, že Poľsko bolo zasiahnuté ruskými raketami, a situáciu označil za „výraznú eskaláciu“ konfliktu, ktorý tento rok rozpútalo Rusko.

Raketa nemusí byť ruská

Americký prezident Joe Biden medzitým uviedol, že vzhľadom na trajektóriu je nepravdepodobné, že raketu vypálili z Ruska, ale incident sa stále vyšetruje.

Toto vyjadrenie je však v protiklade s utorkovými informáciami vysokopostaveného predstaviteľa amerických tajných služieb, ktorý pre agentúru AP uviedol, že ruské rakety preleteli cez poľské hranice.

Hovorca poľskej vlády neskôr oznámil, že krajina okrem iného zvýši stav pohotovosti niektorých vojenských jednotiek. Varšava tiež uviedla, že zvažuje aktiváciu článku 4 Severoatlantickej zmluvy, ktorý znamená konzultácie v prípade ohrozenia členskej krajiny NATO.

Poľský prezident Andrzej Duda bol v súvislosti s pôvodom rakety opatrnejší. Povedal, že vyšetrovatelia ešte nevedia s istotou, kto ju vystrelil, ani kde ju vyrobili.

Povedal, že je „s najväčšou pravdepodobnosťou“ ruskej výroby, pričom však upozornil, že tento predpoklad sa stále preveruje. Moskva už skôr poprela svoju účasť na tomto útoku.

Francúzsko vyzvalo na „maximálnu opatrnosť“ v súvislosti s pôvodom rakety, pretože „mnohé krajiny“ v regióne majú rovnaký typ zbraní, citovala agentúra AFP Elyzejský palác.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet