Na hlavný obsah

Poslanci sa stále nedohodli na mimoriadnom zdanení ruskej ropy

Problémom sú detaily o využití získaných prostriedkov.

Poslanci sa stále nedohodli na mimoriadnom zdanení ruskej ropy
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Embargo na dovoz ruskej ropy sa blíži. Väčšina európskych krajín jej ukáže chrbát na začiatku decembra. Moskva tak príde v nasledujúcich mesiacoch o miliardové zisky. Slovensko spolu s okolitými štátmi má výnimku. Ruská ropa k nám môže prúdiť naďalej, no vývoz palív do zahraničia, ktoré slovenská rafinéria vyrobí, sa postupne obmedzí.

Slovnaft sa už na situáciu pripravuje. Avizuje znižovanie dovozu ruskej ropy. Politici v parlamente však naďalej debatujú o jej mimoriadnom zdanení. Zhodu hľadajú od jari, nateraz stále bez väčšieho úspechu. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

S nápadom mimoriadne zdaniť ruskú ropu prišiel po vypuknutí vojny na Ukrajine minister financií Igor Matovič (OĽANO). Pôvodne chcel dostať do štátneho rozpočtu stovky miliónov eur, keďže čierne zlato extrémne zdraželo.

Dnes už nie je úplne jasné, koľko by mimoriadna daň priniesla. Jej zavedenie sa totiž od jari odkladá a kľúčové hlasovanie neprichádza. Poslanci v parlamente sa nevedia dohodnúť na detailoch. Konkrétne OĽANO s opozičnou SaS.

„Nemali sme s tým zatiaľ žiadny problém. Nebolo to témou dňa, lebo tam nebola podpora. OĽANO stále nemalo podporu na ten návrh,“ uviedol podpredseda poslaneckého klubu Sme rodina Miloš Svrček.

Liberáli opakujú, že ak štát získa milióny eur z dovozu ruskej ropy, peniaze má rozdať späť ľuďom. V parlamente preto predložili viaceré návrhy na vylepšenie mimoriadnej dane. „Jeden pozmeňovák znižuje DPH z benzínu a nafty na osem percent. Ďalší znižuje spotrebnú daň rovnako z benzínu a nafty,“ povedal šéf finančného výboru Marián Viskupič (SaS).

Embargo na ropu

Matovič razí od začiatku inú predstavu, ako by mohol využiť výnosy z dane z ropy. Napríklad na platy učiteľov či lekárov. Problém je, že ani samotní poslanci OĽANO nevedia, či sa bude o nej v decembri konečne hlasovať a teda, či nejaké peniaze štát získa.

Okrem toho panuje obava, že zdanenie ruskej ropy by mohlo opäť zvýšiť ceny palív. Predseda hospodárskeho výboru Peter Kremský (OĽANO) so Slovnaftom o tejto otázke nerokuje. Hoci tvrdí, že nemá obavy z ďalšieho zvyšovania cien, nemá ani záruky. „Nevediem žiadne rokovania, ale garanciu vám určite nikto nedá,“ poznamenal.

Kým sa slovenskí politici sporia o zavedení mimoriadnej dane z dovozu ruskej ropy, Európa sa blíži k jej embargu. Väčšina štátov zatiahne už začiatkom decembra kohútiky. Odhady hovoria, že Rusko tak bude musieť znížiť produkciu ropy o takmer 1,5 milióna barelov denne.

Slovensko má však z embarga výnimku. Ruskú ropu síce môže naďalej dovážať, no Slovnaft musí v nasledujúcich 18 mesiacoch utlmiť vývoz vyrobených palív do zahraničia. Rafinéria sa preto pripravuje na zníženie objemu dovážanej ruskej ropy, ktorú chce nahradiť inými zmesami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika