Na hlavný obsah

Pre chýbajúce výdavkové limity v návrhu rozpočtu môže Komisia siahnuť Slovensku na peniaze z plánu obnovy

Rezort financií vraj o tom intenzívne rokuje.

Pre chýbajúce výdavkové limity v návrhu rozpočtu môže Komisia siahnuť Slovensku na peniaze z plánu obnovy
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

Európska komisia upozorňuje, že Slovensko nesplnilo míľnik na čerpanie peňazí z plánu obnovy. Sú ním výdavkové limity, ktoré sa nepreniesli do rozpočtu na budúci rok. Problém priznáva aj premiér, šéfka plánu obnovy potvrdzuje rokovania s Úniou.

Ministerstvo financií v stanovisku neodpovedá, prečo sa výdavkovým limitom v návrhu rozpočtu vyhlo. Hovorí, že rokuje o kompromise s viacerými stranami. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Efektívne, predvídateľné a zodpovedné nakladanie s verejnými peniazmi. Tak ministerstvo financií ešte v marci komentovalo schválenie novely zákona o rozpočtových pravidlách. Obsahovala zavedenie takzvaných výdavkových stropov, teda akéhosi čísla, ktoré by určilo maximálnu úroveň výdavkov.

Odsúhlasenie zákona na peniaze z plánu obnovy nestačí. Limity sa musia preniesť aj do rozpočtu. To sa však nestalo a šéfka sekcie plánu obnovy pri Úrade vlády SR Lívia Vašáková hovorí, že situácia je vážna.

„Zo strany Európskej komisie sme dostali upozornenie, že to považuje za zvrátenie míľnika, ktorý sme si už deklarovali za splnený v prvej žiadosti o platbu. Určite je to vec, ktorú berieme vážne, a momentálne o nej s Komisiou rokujeme,“ vysvetlila Vašáková.

Dodáva, že riziko, že Slovensko o peniaze príde, je reálne. Podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) na limity v rozpočte nie je správny čas. Mohli by ohroziť vyplácanie napríklad protiinflačnej pomoci. Priznáva, že o probléme rokuje s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

„Áno, to riziko tu, samozrejme, je. Sme si ho vedomí. Je to len o napasovaní, je to naše vnútorné presvedčenie ich mať. Len teraz treba nájsť ten správny čas, aby to nešlo proti verejnému záujmu. To je všetko,“ povedal Heger.

Pre rezort je to údajne prioritou

Podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) sú však výdavkové stropy pripravené aj na nepredvídateľné situácie. Neovplyvnia teda vyplácanie akútnej pomoci. Zavedenie limitov blokuje aj neexistujúca dohoda na metodike ich výpočtu – a to medzi RRZ, ministerstvom a koalíciou.

Rezort financií detaily nevysvetľuje a ani neodpovedá na otázku, prečo limity do návrhu rozpočtu neprenieslo. Tvrdí však, že sú pre rezort prioritou. „Sme pripravení naďalej trpezlivo rokovať o kompromise medzi všetkými zúčastnenými stranami – RRZ, predstaviteľmi jednotlivých koaličných strán a Európskou komisiou,“ uvádza sa v stanovisku rezortu.

Predseda parlamentného finančného výboru Marián Viskupič z opozičnej SaS hovorí o reputačnom aj reálnom probléme. „Slovenska vláda takto akoby podviedla Európsku úniu. Vyplýva to z pravidiel plánu obnovy, že Únia nám na základe míľnika, ktorý nebol splnený, vie siahnuť na aktuálnu platbu alebo na jej časť,“ zdôraznil.

Riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Dušan Zachar problému dodáva reálne kontúry. Chýbajúce peniaze z plánu obnovy ohrozia riešenie problémov v zdravotníctve. Konkrétne obnovu a výstavbu nemocníc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika