Na hlavný obsah

Premiér Heger požiadal predsedov vlád V4 o pomoc v zdravotníctve

V tejto súvislosti majú každý preveriť svoje možnosti.

Premiér Heger požiadal predsedov vlád V4 o pomoc v zdravotníctve
Premiéri krajín V4 - zľava Viktor Orbán, Petr Fiala, Eduard Heger a Mateusz Morawiecki. Foto: TASR

Premiér Eduard Heger (OĽANO) požiadal predsedov vlád Vyšehradskej štvorky (V4) v súvislosti s výpoveďami lekárov o pomoc v zdravotníctve. Povedal to vo štvrtok (24. 11.) po spoločnom rokovaní premiérov Maďarska, Českej republiky a Poľska v Košiciach.

Šéf kabinetu uviedol, že všetci vyjadrili Slovensku ochotu pomôcť, ak by od decembra bojovali nemocnice s nedostatkom lekárov. O konkrétnych číslach sa však podľa jeho slov zatiaľ nerozprávali, lebo majú preveriť svoje možnosti.

Okrem toho sa predsedovia vlády zhodli aj na spoločnom postupe pri pomoci a podpore vojnou zmietanej Ukrajiny. Podľa českého premiéra Petra Fialu aj maďarský predseda vlády Viktor Orbán zdôraznil, že Rusko nesmie predstavovať hrozbu pre Európu a že nezávislosť a teritoriálnu integritu Ukrajiny treba podporovať.

Orbán však opätovne zdôraznil, že Maďarsko nesúhlasí so spoločnými pôžičkami EÚ na pomoc Ukrajine. „Podporujeme finančnú pomoc pre Ukrajinu, považujeme to za správne a potrebné. Maďarsko však už svoju časť vyčlenilo z vlastného rozpočtu,“ vysvetlil.

Rozprávali sa aj o ratifikácii prístupových protokolov Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancii, ktoré Maďarsko ako jediná krajina EÚ ešte neschválila. Orbán prisľúbil, že Budapešť vstup severských krajín do Aliancie podporí. Podľa poľského premiéra Mateusza Morawieckeho tak spravia na prvej parlamentnej schôdzi v novom roku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko