Na hlavný obsah

Premiér: Rusko sa nemôže vyviniť, či už to bola jeho raketa, alebo nie

Výbuch rakety v Poľsku je predmetom vyšetrovania.

Premiér: Rusko sa nemôže vyviniť, či už to bola jeho raketa, alebo nie
Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

„Slovenská republika posilnila bezpečnosť. Naše systémy sú v pohotovosti 24/7. Riziko, že sa podobný incident stane, tu stále existuje,“ vyhlásil premiér Eduard Heger (OĽANO) v reakcii na výbuch rakety v Poľsku.

Zdôraznil, že o dôvodoch by sa nemalo špekulovať, incident je predmetom vyšetrovania. „Rusko sa nemôže vyviniť. Či už to bola, alebo nebola jeho raketa, Rusko je agresor, ktorý mesiace útočí na Ukrajinu,“ dodal. Pripomenul, že v utorok (15. 11.) Rusko podniklo masívne útoky na energetickú infraštruktúru na Ukrajine.

Premiér zdôraznil, že okamžite aktivovali bezpečnostné zložky. „Naše systémy sú plne v pohotovosti. Chránime bezpečnosť občanov Slovenskej republiky. Máme nasadené všetky národné, ale aj medzinárodné systémy.“ Náš vzdušný priestor je chránený tak, ako nikdy predtým, dodal.

Premiér zároveň občanov vyzval, aby si dávali pozor na dezinformácie a hoaxy, ktoré sa šíria na internete. „Je to plne zodpovednosť Ruskej federácie,“ uviedol v súvislosti s incidentom v Poľsku.

Naď: Poľsko je nevinnou obeťou

Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) sa Poľsko sa stalo „nevinnou obeťou ruskej agresie na Ukrajine.“ Takisto ubezpečil občanov, že slovenské bezpečnostné zložky robia všetko preto, aby zaistili bezpečnosť.

Vyhlásil, že Slovenská republika bude požadovať ďalšie systémy na ochranu. „Rokujeme ako ďalej posilňovať nebo nad Slovenskou republikou,“ povedal bez ďalších podrobností.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko