Na hlavný obsah

Referendum k predčasným voľbám sa uskutoční 21. januára

Plebiscit inicioval opozičný Smer-SD.

Referendum k predčasným voľbám sa uskutoční 21. januára
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Referendum o možnosti skrátenia volebného obdobia sa bude konať v sobotu 21. januára 2023. Vyhlásila to vo štvrtok (3 .11.) prezidentka Zuzana Čaputová.

Plebiscit sa bude týkať iba jednej z dvoch otázok, ktoré pôvodne inicioval opozičný Smer-SD. A to konkrétne, či občania súhlasia s tým, že predčasné skončenie volebného obdobia parlamentu sa môže uskutočniť referendom alebo uznesením Národnej rady SR.

„Nebudem vyzývať občanov k účasti, nebudem ich zároveň od účasti ani len odrádzať,“ povedala prezidentka. Ako dôvod uviedla, že za referendom vidí len politickú kampaň jednej politickej strany.

Pri výbere termínu konania referenda prezidentka zohľadnila aj novú právnu úpravu, ktorá zavádza možnosť hlasovania poštou zo zahraničia. Aby ľudia, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku, alebo sa v čase referenda v krajine nebudú nachádzať, mohli požiadať o účasť na ňom.

Pozrite si celé vyhlásenie prezidentky:

Hlas-SD rešpektuje termín

Mimoparlamentná strana Hlas-SD rešpektuje vyhlásenie termínu referenda. Opätovne však poslancov NR SR vyzvala, aby zmenu ústavy schválili v parlamente a „neprenášali svoju zodpovednosť v tejto mimoriadne dôležitej otázke na slovenských občanov.“

„Stále platí, že umožnenie konania predčasných volieb, či už prostredníctvom parlamentu, alebo ďalšieho referenda, je povinnosťou a verejným prísľubom (ministra financií) Igora Matoviča, (predsedu SaS) Richarda Sulíka i (predsedu parlamentu) Borisa Kollára,“ doplnila strana vo vyhlásení.

Hlas vyjadril sklamanie z prezidentkinho vyjadrenia, že nebude vyzývať občanov na účasť v referende. „Je to ďalšie zneváženie priamej demokracie a možnosti občanov SR aktívne zasahovať do správy vecí verejných,“ skonštatovala strana.

„Zodpovedný politik sa nesmie báť nechať ľuďom vystaviť zrkadlo svojej práce či už vo voľbách alebo v referende,“ uzavrel Hlas.

SaS a OĽANO

Hlavná koaličná strana OĽANO i v súčasnosti opozičná SaS takisto rešpektujú rozhodnutie prezidentka vypísať referendum.

SaS v stanovisku uviedla, že nebude svojich voličov nabádať k účasti na referende. „Náklady na referendum, ktoré bude 21. januára, by mali byť zosobnené strane Smer. Je to zbytočné plytvanie financií na absurdnú otázku,“ uviedol podpredseda strany a exminister školstva Branislav Gröhling na sociálnej sieti.

Podobne sa k referendum vyjadril aj predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.

„Samotné Ficove referendum považujeme za zbytočné mrhanie peniazmi všetkých daňových poplatníkov. Čo je horšie, deje sa tak v ťažkých časoch celosvetovej energetickej krízy a zdražovania. Nejde o nič iné ako o zúfalý pokus bývalého premiéra o návrat k moci a zabezpečenie si beztrestnosti,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko