Na hlavný obsah

Slováci znášajú infláciu v porovnaní so západnými krajinami horšie

Vrchol zdražovania by mal nastať v januári.

Slováci znášajú infláciu v porovnaní so západnými krajinami horšie
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay.com

Slovensko čaká vrchol zdražovania. Odborníci sa domnievajú, že inflácia by mala dosiahnuť svoje maximum už v januári. V tom čase vstúpia do platnosti nové ceny energií pre domácnosti.

Štátny regulačný úrad ich síce doteraz nezverejnil, no očakáva sa ich výrazný rast. Inflácia tak oproti súčasným 15 percentám zrejme ešte stúpne. Viaceré európske krajiny však zdražovanie trápi v omnoho menšej miere, v niektorých dokonca poľavuje.

Francúzsko zaznamenáva zhruba šesťpercentné tempo zdražovania, Španielsko eviduje dokonca pokles tretí mesiac za sebou. Podľa ekonómov je vysvetlenie jednoduché. Západ je bohatší. Kým Slováci míňajú väčšinu peňazí na potraviny a energie, Francúzi či Španieli si dokážu dopriať z vysokých miezd ďaleko viac.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Ekonóm Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž vysvetľuje, že u nás je miera inflácie vyššia, lebo potraviny a energie majú „v našom spotrebnom koši vyššiu váhu,“ keďže sme chudobnejší.

Odborník na infláciu Martin Hudcovský z Ekonomickej univerzity v Bratislave vidí za nepoľavujúcim enormným zdražovaním najmä potraviny. Ich cena stúpla oproti vlaňajšku až o tretinu. Ide o väčší podiel z rodinných rozpočtov v porovnaní so západnými krajinami.

Infláciu je treba prečkať, tvrdia odborníci

Ceny potravín rástli už pred vojnou na Ukrajine, keďže sa zvyšovali ceny obilia či mäsa. Po februárovej agresii Ruska sa k nim pridala aj elektrina či plyn.

Šéf inštitútu finančnej politiky na ministerstve financií Juraj Valachy vysvetľuje, že potravinová výroba je energeticky náročnejšia ako napríklad automobilová montážna hala.

Ekonómovia tiež pripomínajú, že Slovensko je otvorená ekonomika a naše ceny vo veľkej miere ovplyvňujú tie, ktoré určuje trh a zahraničie.

Inflácia by podľa expertov mala svoj vrchol dosiahnuť v januári. Vtedy sa naplno premietnu do rozpočtov domácností nové ceny energií, ktoré určí pre nasledujúci rok štátny regulačný úrad.

Ekonómovia tvrdia, že hoci by mohlo zdražovanie čoskoro poľaviť nebude výraznejšie. Obrat by mal nastať až 2024. Podľa odborníkov nezostáva dovtedy nič iné, len vydržať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál