Na hlavný obsah

Slovensko pri vývoze tovaru neporušilo sankcie. Systém kontroly treba vylepšiť

Česi majú lepší systém kontroly.

Slovensko pri vývoze tovaru neporušilo sankcie. Systém kontroly treba vylepšiť
Systém kontroly slovenských colníkov funguje, ale Česi majú lepší. Foto: TASR

Slovensko pri vývoze tovaru do Ruska neporušilo žiadne sankcie. Zo záverov parlamentných výborov pre obranu a financie však vyplýva, že treba vylepšiť systém kontroly tovaru dvojakého využitia.

Výbory dali finančnej správe preveriť údaje aj o ďalších potenciálne problémových prípadoch. Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) zneužívanie civilných vývozov či vyberanie súčiastok do vojenských materiálov sa diať môže, no žiada si to riešenia na európskej úrovni.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Tobiáš Petra.

Systém kontroly slovenských colníkov funguje, ale Česi majú lepší. To je jeden zo záverov brannobezpečnostného výboru, ktorý sa zaoberal vývozom tovaru do Ruska. Podľa predsedu Juraja Krúpu z SaS Slovensku chýbajú aj colníci na kontrolu všetkého množstva prevezeného tovaru.

„Keď si zrátate, že nemáte dostatočné kapacity, aby ste ten veľký obnos, ktorý odchádza do Ruskej federácie zvládali, máte nejaké limity, čo sa týka analytiky, tak pravdepodobne to nie je v ideálnom stave. Určite si to bude vyžadovať ďalšie úpravy,“ vyhlásil Krúpa.

Žiadna analytika či systém nie je dokonalý – tvrdí prezident finančnej správy Jírí Žežulka. Zároveň však hovorí, že potrebujú vylepšenia.

„Úplne rovnako to je v oblasti školenia pracovníkov. Školenie je nastavené, ľudia majú informácie, ale rozhodne ten systém môžeme vylepšiť. Nie je to tak, že sme zastali v čase a ďalej sa nerozvíjame. Mení sa aj oblasť sankcií a je potrebné pracovať na aktualizáciách,“ povedal Žežulka.

Žežulka kritiku z nedostatočnej kontroly odmieta

Kritiku z nedostatočnej colnej kontroly odmieta. Podľa neho sa im v minulosti podarilo včas zastaviť ďalšie podobné vývozy o ktoré sa údajne zaujímala FBI a Slovenská informačná služba (SIS).

„Nezistili žiadne pochybenie, toto je otázka trochu mimo našej pôsobnosti,“ uviedol riaditeľ SIS Michal Aláč.

Minister obrany tiež dodal, že nezaznamenali ani informácie o použití súčiastok zo Slovenska vo vojenskej technike ruskej armády. „Nič to nemení na tom, že problém vo všeobecnosti – to znamená zneužívanie civilných vývozov, vyberanie súčiastok a využívanie do vojenských materiálov, sa diať môže a asi sa aj deje. Za Slovenskú republiku môžem povedať, že sankcie ani zákony neboli porušené. Nestal sa ani jeden prípad, že by sme našli pôvodom slovenský materiál vo vojenskom materiáli Ruskej federácie,“ skonštatoval.

Diskusii o sprísnení sankčných mechanizmov sa nebráni, musí však byť na úrovni Európskej únie. Podľa Juraja Krúpu však všetky závery ostávajú otvorené. Od koalície očakáva návrh zákona, ktorý by prípadné nedostatky riešil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál