Na hlavný obsah

Krúpa: Slovensko dalo podpásovku Ukrajine a pomáha Rusku

Podľa neho ide o megaškandál.

Krúpa: Slovensko dalo podpásovku Ukrajine a pomáha Rusku
Na snímke poslanec Národnej rady SR za SaS Juraj Krúpa. Foto: TASR

Slovensko dalo podpásovku Ukrajine a pomáha Rusku. V piatok (4. 11.) to uviedol predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (SaS) v reakcii na medializované pochybenie v prípade vývozu tovarov do Ruska.

„Sme diera v bezpečnosti. Je to naozaj megaškandál,“ povedal. Slovensko podľa neho masívnym spôsobom porušuje embargo na vývoz materiálov duálneho využitia do krajín ako Irán, Rusko a Bielorusko.

Špecifikoval, že ide napríklad o vyvážanie rôznych technológií na výrobu nadrozmerných pneumatík. Ďalej o IT technológie, sústruhy či guľôčkové ložiská, ktoré sú vo vojne nedostatkovým tovarom. Slovensko je jednou z krajín, ktorá má tieto tovary vyvážať masívnym spôsobom.

Dodal, že na slovenskej hranici sa nachádzajú položky s pečiatkou colnej správy. Ale colníci nevedia, čo s nimi, pretože im chýba metodický pokyn.

Reakcia na vyjadrenia finančnej správy

Vyjadrenia finančnej správy považuje za škandalózne a zavádzajúce. Myslí si, že dochádza k zásadným zlyhaniam, ktoré „sa snaží zamiesť po koberec.“

„Na Slovensku máme procesy, podľa ktorých sa má postupovať. Sú definované ako v európskej, tak aj v národnej legislatíve. Mám dojem, že finančná správa tam niekde pochybila,“ uviedol.

Poukázal aj na uzákonený proces schvaľovania, kde ministerstvo hospodárstva a pravdepodobne aj iné zložky podľa neho v tejto situácii obišli. Firmy sa teda mali obracať priamo na colný úrad, ktorý im „dával pečiatky na to, aby takýto tovar vyvážali bez toho, aby si preverovali, kde tieto materiály môžu ísť a čo sa s nimi môže robiť.“  

(Ne)konanie colníkov

Nekonanie colnej časti finančnej správy predseda Výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS) považuje za vážne zlyhanie. „To, že sa do Ruskej federácie alebo do Iránu exportujú spomínané komodity a zariadenia, ktoré sa môžu stať či už výrobným prostriedkom, alebo priamo súčasťou nejakej zbraňovej techniky, je vážny problém,“ povedal.

Pripomenul, že práve colníci majú povinnosť odhaľovať nedovolené vývozy, kontrolovať, či sa nejedná o tovary a technológie dvojakého použitia a majú vynucovať dodržiavanie sankcií.

Za zásadné považuje zistiť, či ide len o zlyhanie colnej časti finančnej správy, alebo či sa colníci priamo nepodieľali na nekalých obchodoch a takomto porušovaní sankcií.

Ak by sa potvrdilo, že išlo o porušenie embarga EÚ na vývoz materiálov dvojitého použitia, išlo by „o veľký medzinárodný škandál.“ Slovensko by podľa neho tiež stratilo svoju jasnú kredibilitu.

Krúpa avizoval, že na stredu (9. 11.) chce zvolať mimoriadny spoločný výbor pre financie a pre obranu a bezpečnosť. Chcú si predvolať ministra financií Igora Matoviča, obrany Jaroslava Naďa a vnútra Romana Mikulca (všetci OĽANO), prezidenta finančnej správy Jiřího Žežulku, riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Michala Aláča.

Reakcia ministerstva financií

Ministerstvo financií sa ostro vyhradilo proti tvrdeniam, že akýmkoľvek spôsobom napomáha vojnovému konfliktu na Ukrajine.

„Práve naopak, finančná správa v spolupráci s ministerstvom financií aktívne riešili utečeneckú krízu a humanitárnu pomoc na hraniciach po bezprecedentnom napadnutí Ukrajiny vojenským agresorom,“ upozornili.

Krúpa a Viskupič podľa ministerstva zjavne nemajú dostatok informácií o tom, ako fungujú procesy v rámci colného konania. Pripomenulo, že finančná správa nemá kompetencie zastaviť alebo obmedziť zahraničný obchod bez zákonného rámca, keďže by mohlo ísť o porušenie medzinárodných obchodných dohôd.

Všetky vývozy sa posudzujú na základe v tom čase platných sankčných opatrení. Ak v čase vývozu nie sú na tovar, firmu alebo ruskú protistranu uplatnené sankcie, a tovar nepodlieha sprísneným legislatívnym pravidlám, vývoz sa po kontrole príslušnej platnej dokumentácie povoľuje.

Aj ministerstvo hospodárstva v reakcii povedalo, že v súvislosti s medializovanými informáciami nedošlo v rezorte k žiadnemu pochybeniu a že si dôkladne plní povinnosti vyplývajúce zo zákona aj zo sankcií EÚ.

„Tovar dvojakého použitia nesmie byť do režimu vývoz prepustený bez predloženia platnej exportnej licencie vydanej Ministerstvom hospodárstva SR. Obzvlášť obozretne je potrebné postupovať pri exporte do krajín, ku ktorým sa uplatňujú medzinárodné sankcie,“ uviedol rezort.

Exportné licencie na vývoz takéhoto tovaru vydáva rezort iba, ak o to niekto požiada. V danom prípade vraj k takejto požiadavke nedošlo, ministerstvo teda nemalo vedomosť o takomto exporte.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko