Na hlavný obsah

Ženy častejšie opúšťajú svoje pracovné miesta aj pre rodovú nerovnosť

Vyplýva to z prieskumu Women in the Workplace.

Ženy častejšie opúšťajú svoje pracovné miesta aj pre rodovú nerovnosť
Na ilustračnej snímke žena pracujúca s počítačom. Foto: Unsplash

Rozdiely v postavení žien na pracovnom trhu naproti mužom sú v príležitostiach, plate aj na vedúcich pozíciách. Problém majú aj ženy po návrate z materskej dovolenky.

Vyplýva to z ôsmeho ročníka prieskumu Women in the Workplace spoločnosti McKinsey uskutočnenom v Spojených Štátoch amerických. Zapojilo sa do neho 333 organizácií a vyše 40 000 zamestnancov. Informovala o tom manažérka komunikácie a vzťahov s verejnosťou Katarína Tešla z pracovného portálu Kariéra.sk.

Nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí je žena líderka skôr niečím výnimočným. Na štyroch lídrov pripadá jedna žena. V prípade žien inej farby pleti je toto zastúpenie 1 k 20, vyplýva z prieskumu.

Rodová nerovnosť podľa neho nastáva aj v prípade povýšenia. Na každých 100 mužov povýšených na manažérske pozície pripadá 87 povýšených žien a 82 žien inej než bielej farby pokožky.

Ženy chcú väčšiu flexibilitu

V poslednom období je vyššia miera odchodu ženských líderiek zo svojich miest, ktorá je oveľa vyššia než v prípade mužov lídrov, zaznamenal pracovný portál. Od firiem požadujú čoraz viac, preto sú ochotné častejšie meniť prácu, aby dosiahli čo najlepšie podmienky.

Ženy líderky vyhľadávajú inú kultúru práce. Chcú väčšiu flexibilitu a záleží im na blahu zamestnancov. Namiesto toho sa stretávajú napríklad s miernou agresiou, ktorá podkopáva ich autoritu a signalizuje, že bude pre ne ťažšie postúpiť.

Častejšie musia čeliť narážkam na ich nedostatočnú kvalifikáciu alebo pohlavie, uviedla Tešla. Presne 40 percent ženských líderiek tvrdí, že za ich snahu o spokojnosť zamestnancov nedostanú ocenenie v hodnoteniach výkonnosti.

Znamená to tiež, že ženy líderky sú vo vedení vyťaženejšie než muži. Vyhorených je podľa prieskumu 43 percent líderiek. Pri mužoch lídroch sa vyhorenie preukázalo u 31 percent.

Mladým ženám veľmi záleží na možnosti postupu a zároveň flexibilite či výhodných podmienkach práce. Viac ako dve tretiny žien pod 30 rokov chcú byť podľa prieskumu vedúcimi pracovníčkami.

Problémom je aj materská dovolenka

Veľkým problémom je aj materská dovolenka, 86 percent opýtaných Slovákov si myslí, že ženy na Slovensku nemajú dostatočnú podporu zamestnávateľa pri návrate do práce po materskej dovolenke.

Z prieskumu pracovného portálu vyplýva, že 53 percent žien sa po príchode z materskej dovolenky nevrátilo k predchádzajúcemu zamestnávateľovi.

„Najčastejšími dôvodmi sú, že ich miesto obsadil niekto iný, zamestnávateľ im nevytvoril adekvátne podmienky na návrat alebo im ponúkol nižší plat,“ vysvetlila Tešla.

Veľkým problémom je aj nedostatočné vytvorenie príležitostí pracovať počas materskej dovolenky. Takmer tri štvrtiny opýtaných žien prezradili, že počas svojej materskej dovolenky nepracovali, aj keď by možno chceli, uzavrela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet