Na hlavný obsah

Biden a Macron budú naďalej pomáhať Ukrajine

Počas tlačovej konferencie prebrali množstvo tém.

Biden a Macron budú naďalej pomáhať Ukrajine
Sprava americký prezident Joe Biden sa rozpráva s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom počas stretnutia v Oválnej pracovni Bieleho domu vo Washingtone. Foto: TASR

Francúzsko a Rusko nechcú poľaviť v úsilí o to, aby sa Rusko zodpovedalo zo široko zdokumentovaných vojnových zločinov. Tých sa na Ukrajine dopúšťa jeho armáda i ďalšie proruské sily, vrátane žoldnierskych skupín. 

Stojí to v spoločnom vyhlásení po štvrtkovom (1. 12.) rokovaní prezidentov Francúzska a USA Emmanuela Macrona a Joea Bidena v Bielom dome.

Prezidenti sa zhodli, že Ukrajinu budú v jej odpore proti ruskej invázii podporovať tak dlho, ako to bude treba.

Chcú podporiť jej odolnosť v zime napríklad posilnením dodávok protileteckých systémov a vybavenia potrebného na opravy ukrajinskej energetickej siete, na ktorú teraz ruské sily opakovane útočia.

Cieľom je mier

Macron na tlačovej konferencii po rokovaní Bidenovi poďakoval za podporu Ukrajine, ktorá sa už od februára bráni ruskej agresii.

„Táto vojna má priamy vplyv na Európu a Spojené štáty sa do nášho spoločného snaženia rozhodli investovať veľa,“ povedal Macron. Dodal, že spoločným cieľom Francúzska a USA je udržateľný mier a Bidenov jednoznačný postoj je pre jeho dosiahnutie zásadný.

V Bielom dome tiež Macron oznámil, že v nasledujúcich dňoch bude hovoriť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

V priebehu viac ako deviatich mesiacov pokračujúcej ruskej invázie na Ukrajinu tak urobil už niekoľkokrát bez jasného výsledku. Rusko a Ukrajina musia podľa Macrona nájsť cestu k rokovaciemu stolu.

Macron a Biden hovorili aj o situácii v oblasti Indo-Pacifiku, postoji voči Iránu, ktorý podľa oboch prezidentov nesmie dospieť k vyvinutiu jadrovej zbrane, ale dotkli sa tiež otázok svetovej potravinovej bezpečnosti, klimatických zmien, energetiky i vesmíru.

V súvislosti s postojom k Číne sa Biden a Macron dohodli, že budú koordinovať svoje reakcie na „výzvy, ktoré predstavuje, predovšetkým v oblasti ľudských práv“. S Čínou plánujú spolupracovať „v dôležitých globálnych otázkach“, napríklad práve pri riešení zmeny klímy.

„Keby som mal vymenovať, v akých všetkých oblastiach Spojené štáty a Francúzsko spolupracujú, boli by sme tu do večere,“ povedal Biden na tlačovej konferencii po rokovaní s Macronom.

Biden nemá problém rokovať s Putinom

Americký prezident Biden je pripravený rokovať s ruským prezidentom Putinom, ak sa ten bude usilovať skončiť s vojnou na Ukrajine.

Ako však pokračoval, bezprostredne nemá v pláne hovoriť s Putinom, keďže ten zatiaľ neurobil nič pre skončenie agresie.

Naopak, ruská armáda podľa Bidena spôsobuje na Ukrajine „neuveriteľné jatky“, pričom bombarduje civilistov, materské školy, nemocnice či detské domovy. „To, čo robí (Putin), je choré,“ vyhlásil.

Ak sa Putin bude snažiť ukončiť tento konflikt, Biden je vraj pripravený – po konzultácii s Francúzskom a ďalšími spojencami v NATO – sadnúť si s Putinom za rokovací stôl a zistiť, o čo mu ide.

Najvyšší americký predstaviteľ zároveň zdôraznil, že v súčasnej situácii je zo strany USA a Západu najdôležitejšie podporovať Ukrajinu.

„Myšlienka, že Putin niekedy porazí Ukrajinu, je za hranicou chápania,“ dodal americký prezident.

Koordinácia pri klíme a energetike

Najvyšší predstavitelia Spojených štátov a Francúzska sa dohodli, že USA a EÚ budú koordinovať svoje kroky v oblasti klímy a energetiky.

Podľa Macrona pôjde o synchronizáciu v niektorých kľúčových sektoroch vrátane výroby polovodičov a batérií a využitia vodíka. Ako uviedol Biden, bude sa to okrem výroby týkať aj dodávateľských reťazcov a inovácií.

Pred schôdzkou týchto predstaviteľov sa hovorilo o možnej obchodnej vojne medzi USA a EÚ prostredníctvom dotácií zelenej ekonomiky na oboch stranách.

Macron v stredu (30. 11.) počas prvého dňa návštevy v USA prekvapil svojich hostiteľov ostrou kritikou Bidenovej zelenej ekonomickej politiky, ktorá podľa neho zlikviduje pracovné miesta v Európe.

V rovnakom tóne pokračoval v štvrtkovom rozhovore s americkou televíziou ABC, keď povedal, že Bidenove opatrenia spôsobia konkurenčnú nevýhodu pre Európu.

Reagoval na plány americkej administratívy naliať miliardy dolárov do zeleného priemyslu s podporou výroby priamo v USA.

„Výsledkom bude, že možno si vyriešite svoj vlastný problém, ale zväčšíte môj problém. Mrzí ma, že to musím povedať takto otvorene,“ povedal v stredu Macron a dodal, že táto Bidenova politika môže „rozdeliť Západ“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet