Na hlavný obsah

Čas na vyriešenie vládnej krízy sa koalícii kráti. Jednotní nie sú ani v hnutí OĽANO

Jedni chcú rekonštrukciu vlády, iní zasa predčasné voľby.

Čas na vyriešenie vládnej krízy sa koalícii kráti. Jednotní nie sú ani v hnutí OĽANO
Premiér Eduard Heger (OĽANO) a minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina). Foto: TASR

Koalícii sa kráti nadstavený čas, ktorý si zobrala, aby dokázala zvládnuť vládnu krízu. O necelých 24 hodín by už malo byť jasné či parlament vysloví nedôveru kabinetu Eduarda Hegera (OĽANO). Hnutie OĽANO už nehľadá dohodu iba medzi nezaradenými poslancami, ale aj vlastnými poslancami.

Časti poslancov sa totiž nepáči rokovanie s nezaradeným Tomášom Tarabom a s ďalšou opozíciou o predčasných voľbách. Žiadajú rekonštrukciu vlády, na ktorú by nakoniec vedela prikývnuť aj strana SaS. Druhá časť koalície už však iný scenár ako predčasné voľby nevidí. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Už druhý deň rokuje poslanecký klub OĽANO o budúcnosti koalície vo vládnom hoteli Bôrik. Skupina poslancov okolo ministra životného prostredia Jána Budaja totiž žiada, aby sa vládna kríza vyriešila aj za cenu odchodu niektorých ministrov.

To však odmieta tvrdé jadro poslancov okolo lídra a ministra financií Igora Matoviča. Šéf poslaneckého klubu Michal Šipoš tvrdí, že sa stále rokuje. „Každá strana má svoju predstavu o budúcnosti tejto krajiny. Pre nás je na prvom mieste Slovensko, záujmy demokratického Slovenska, a potom, aby sme dovládli s vládou Eduarda Hegera do riadnych volieb,“ povedal.

S odchodom sa spájajú najmä mená Matoviča, ministra vnútra Romana Mikulca a ministra spravodlivosti Viliama Karasa. Na ich odchode má trvať aj strana SaS. V relácií Rádia Slovensko Z prvej ruky to však poslanec Marián Viskupič (SaS) nechcel potvrdiť.

„Zatiaľ nie je nič na stole. Je zbytočné, aby sme takéto niečo hovorili. Loptička je na strane OĽANO. Vidíme, že skôr rokujú s každým o predčasných voľbách, ako o nejakých výmenách vo vláde,“ uviedol Viskupič.

Rekonštrukcia vlády či predčasné voľby?

Mikulec sa už viackrát vyjadril, že svoj odchod neplánuje. Rovnako je na tom aj šéf rezortu spravodlivosti Viliam Karas. „Nezaznamenal som žiadnu kritiku ani od koaličných partnerov. Na špekulatívne otázky odpovedať nebudem,“ zdôraznil Karas.

Občiansko-demokratickú platformu z OĽANO podporujú aj viacerí odídenci z koalície či poslanci strany Za ľudí. Podpredseda Juraj Šeliga tvrdí, že jedinou správnou možnosťou je rekonštrukcia vlády. Jeho stranícka šéfka Veronika Remišová s tým však nesúhlasí.

„Na rozdiel od občianskej platformy a niektorých nezaradených poslancov si myslím, že táto možnosť nie je v hre. Keby sa strana SaS chcela skutočne dohodnúť, tak nedáva neustále nové a nové požiadavky,“ myslí si ministerka investícií Remišová.

Heger a ani Matovič sa k rokovaniam predbežne nevyjadrujú. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) si vie predstaviť aj druhý scenár, a teda predčasné voľby. „Dohoda na skrátení volebného obdobia výmenou za to, že sa schváli rozpočet a bude sa môcť vyplácať energetická pomoc, je racionálna a v prospech ľudí,“ spresnil.

S prípadným septembrovým termínom predčasných volieb však nesúhlasí opozícia, ktorá ich chce mať čo najskôr. Hlasovanie o vyslovení nedôvery by si poslanci mali zopakovať vo štvrtok (15. 12.) podvečer. Podľa Petra Kremského z OĽANO je možné, že ho posunú na január.

Ďalší odchod z koalície?

Odchodom z koalície v stredu (14. 12.) pohrozil ďalší poslanec vládneho hnutia Sme rodina Patrick Linhart. Od Matoviča žiadal, aby dofinancoval projekt Potravinový semafor. Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO) tvrdí, že sa to už vyriešilo.

„Na všetkých potrebných úkonoch na realizáciu potravinového semaforu máme dohodu tak vo vnútri rezortu, ako aj finančné krytie,“ dodal.

Jedným z možných scenárov je, že premiér zvažuje demisiu, čo by znamenalo, že vláda by si týmto krokom udržala svoje právomoci, hoci by išlo o vládu v demisii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál