Na hlavný obsah

Vládna kríza môže skončiť rekonštrukciou kabinetu alebo predčasnými voľbami, tvrdia odborníci

Politikov čakajú tvrdé rokovania.

Vládna kríza môže skončiť rekonštrukciou kabinetu alebo predčasnými voľbami, tvrdia odborníci
Premiér Eduard Heger (OĽANO) v parlamente. Foto: TASR

Do štvrtka (15. 12.) čakajú politikov tvrdé rokovania o rekonštrukcii kabinetu alebo o predčasných voľbách. Ak nenájdu riešenie, vláda padne. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Juraj Jedinák.

Predčasné voľby. To je asi najskloňovanejšie slovo dnešného dňa. Želala si ho trojica okolo poslanca Tomáša Tarabu aj opozícia. Marián Sekerák z vysokej školy Ambis Praha hovorí, že zo všetkých scenárov je tento najreálnejší.

„Slovenská republika má omnoho bližšie k predčasným voľbám než doposiaľ. Myslím si, že to by bolo aj riešenie, ktoré podporuje aj hlava štátu, ak správne čítam vyjadrenia pani prezidentky,“ dodal Sekerák.

Hoci koalícia tomuto scenáru veľmi doteraz nebola naklonená, po dnešku sa zdá reálnejší. Michal Mislovič z agentúry MEDIAN SK v diskusii Z prvej ruky povedal, že dáta hovoria jasnou rečou. Vládnym stranám by voľby vyhovovali čo najneskôr.

„Ak sa pozrieme na súčasnú koalíciu a strany v nej, tak určite potrebujú čo najviac času. Je veľmi logické, že by chceli predčasné voľby čo najneskôr. Strany Smer-SD, Hlas-SD chcú, naopak, voľby čo najskôr, lebo dlhodobo majú v našich podmienkach voličské jadrá, teda presvedčených voličov“ vysvetlil Mislovič.

SaS, ktorá podala návrh na vyslovenie nedôvery, by radšej brala rekonštrukciu vlády. Tak sa vyjadril aj jej šéf Richard Sulík počas rozpravy. Aj Občiansko-demokratická platforma OĽANO žiadala premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) o dohodu s liberálmi za cenu rekonštrukcie vlády.

Darina Malová z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského preto dáva do pozornosti aj tento scenár. „Ak by k takémuto rokovaniu prišlo, bola by to zaujímavá zmena, neočakávaný obrat. Vylúčiť sa to nedá,“ dodala.

Realitu oboch scenárov otestujú najbližšie dva dni rokovaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál