Na hlavný obsah

Pri výpadkoch liekov si farmaceuti vedia poradiť, vyrobia ich priamo v lekárni

V praxi sa však stretávajú s prekážkami.

Pri výpadkoch liekov si farmaceuti vedia poradiť, vyrobia ich priamo v lekárni
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Výpadky niektorých hromadne vyrábaných liekov sú pre farmaceutov príležitosťou, ako ich pacientom pripraviť priamo v lekárni. Poradiť si vedia s viacerými liečivami. V praxi sa však stretávajú s prekážkami.

Študentka farmácie pripravuje vlasovú tinktúru. Má protizápalový účinok. Je pre pacienta, ktorému sa na pokožke hlavy vytvorila kvasinková infekcia.

Farmaceuti vedia v lekárni pripraviť viacero druhov roztokov, mastí, sirupov, čapíkov či práškov.

„Tým, že v súčasnosti je veľa liekov nedostatkových, tak individuálna príprava je vlastne alternatívou a pacientovi takto dokážeme zabezpečiť lieky. Určite nie všetky, ale viaceré z nich,“ uviedla viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory Miroslava Snopková.

Prekážkou je podľa Ondreja Sukeľa zo Slovenskej lekárnickej komory to, že chýbajúce lieky, aj tie, ktoré patria medzi voľnopredajné, nemôžu pripraviť a vydať bez receptu. Preto farmaceuti nie sú v laboratóriách tak často, ako by mohli.

„Je to spôsobené nezáujmom alebo nevedomosťou predpisujúcich lekárov. Nemôžeme teraz ponúknuť sirup s obsahom paracetamolu alebo ibuprofenu pre deti bez toho, aby to predpísal lekár,“ vysvetlil.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Vyriešila by to zmena legislatívy. Súčasne by však podľa Sukeľa bolo potrebné zvýšiť úhrady za takéto lieky. Lekárňam sa ich totiž pripravovať neoplatí.

„Často sa pripravujú napríklad liekové formy pre malé deti s vážnymi kardiologickými problémami, ktorou kvalifikovaný farmaceut strávi aj hodinu. Je tam aj riziko poškodenia zdravia dieťaťa, no úhrada je na úrovni piatich eur,“ dodal.

Rezort zdravotníctva sa diskusii o prípadných zmenách nevyhýba. Individuálnu prípravu vníma ako jedno z dlhodobých riešení výpadkov voľnopredajných liekov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko