Na hlavný obsah

Pediatri nestíhajú ordinovať, je ich nedostatok

V niektorých regiónoch chýbajú tiež voľne dostupné lieky.

Pediatri nestíhajú ordinovať, je ich nedostatok
Na ilustračnej snímke zdravotná prehliadka dieťaťa. Foto: TASR

Pediatri nestíhajú ordinovať. Mnohí vyšetrujú aj po skončení návštevných hodín alebo emailom a telefonicky. Aktuálne chrípkové obdobie je totiž horšie ako po minulé roky a naplno sa prejavil aj nedostatok lekárov.

V niektorých regiónoch chýbajú tiež voľne dostupné lieky. Zdravotníci rodičom odporúčajú deti liečiť doma, lekára navštíviť až keď sa stav rapídne zhorší. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovali redaktorky RTVS Marie Balážová Melníková a Nina Alžbetkinová.

Zástupy pred ambulanciami sa u pediatrov tvoria od skorých ranných hodín, no mnohí sa do ordinácie aj tak nedostanú. Podobnú skúsenosť má aj Roman. „Chceli sme využiť elektronický systém na prihlásenie, no bolo už plno. Dcéru sa nám podarilo objednať až na ďalší deň, a to tiež až s číslom 41,“ priblížil.

Dodal, že na problém narazil aj v lekárni. Zohnať totiž nevedel ani voľne dostupné lieky. „Nakoniec sme ich zohnali po známostiach,“ skonštatoval.

Pediatrička Eva Urbanová, ako aj ďalší lekári, nestíha vyšetrovať. Ambulanciu má v Spišskej Novej Vsi. Podľa nej má väčšina detí chrípku. „Snažíme sa vybaviť všetkých, ale niekedy ide aj o sto detí za deň. Snažíme sa vybavovať prípady aj telefonicky a emailom, často aj po pracovnej dobe,“ dodala.

Čísla Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR ukazujú najhoršiu situáciu v Žilinskom kraji. Vývoj je však zlý na celom Slovensku. Chrípku a jej podobné ochorenia majú najmä deti do päť rokov. „Naplnili sa predikcie ÚVZ SR o vývoji chorobnosti. Výchovno-vzdelávací proces bol v 50. týždni prerušený v 1 023 školách, škôlkach a jasliach,“ uviedla hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Chrípka sa dá liečiť aj bez pomoci lekára

Hlavný lekár Bratislavského samosprávneho kraja Tomáš Szalay upozornil, že vírusové ochorenia detí, a teda aj chrípka, sa dajú vyliečiť doma a bez pomoci lekára. „Pokiaľ sa stav dieťaťa nezhoršuje, nie je malátne a nemá febrilné kŕče, dá sa to riešiť symptomatickou terapiou v domácnosti,“ vysvetlil.

Pediatri nestíhajú vyšetrovať aj pre ich nízky počet. Problém nie je nový, ubúda ich už niekoľko rokov a majú vysoký priemerný vek. Najhoršie je to v okresoch Krupina, Gelnica či Malacky.

Rezort zdravotníctva aj preto vyhlásil výzvu na dotáciu na zriadenie ambulancie. Čísla záujemcov zatiaľ nie sú známe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál