Na hlavný obsah

Heger sa nezúčastní samitu EÚ. Zastupovať ho bude český premiér Fiala

Dôvodom je vnútropolitická kríza.

Heger sa nezúčastní samitu EÚ. Zastupovať ho bude český premiér Fiala
Premiér Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Slovenského premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) zastúpi na samite EÚ v Bruseli predseda českej vlády Petr Fiala. Potvrdil to hovorca českého premiéra Václav Smolka. Dôvodom Hegerovej neúčasti je vnútropolitická situácia na Slovensku.

„Môžem potvrdiť, že premiér ČR Petr Fiala bude na zasadnutí Rady zastupovať predsedu vlády SR Eduarda Hegera,“ uviedol Smolka. Listom ho o to požiadal slovenský premiér.

V stredu (14. 12.) sa v Bruseli uskutoční spoločný samit Európskej únie a Združenia národov Juhovýchodnej Ázie (ASEAN). Hlavnými témami budú nielen obchodná spolupráca, ale aj to, ako sa ázijské krajiny stavajú k ruskej agresii na Ukrajine.

Úrad vlády ČR zdôraznil, že ide o vôbec prvý samit vedúcich predstaviteľov členských štátov EÚ a ASEAN. Koná sa pri príležitosti 45. výročia diplomatických vzťahov medzi oboma blokmi.

Predsedať mu budú predseda Európskej rady Charles Michel spoločne s kambodžským premiérom Hunom Senom. Očakáva sa, že vedúci predstavitelia na záver samitu vydajú spoločné prehlásenie. Fiala by mal v mene EÚ podpísať dohodu o partnerstve EÚ s Malajziou a Thajskom, ktorá nastaví podmienky užšej spolupráce EÚ s krajinami v tejto oblasti.

Vo štvrtok (15. 12.) potom Fiala zastúpi Slovensko na poslednom zasadnutí Európskej rady v tomto roku. Hlavné témy stretnutia podľa českého úradu vlády zahŕňajú vojnu na Ukrajine a s ňou spojené otázky energetiky, ekonomiky a bezpečnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko