Na hlavný obsah

Hlasovanie parlamentu o vyslovení nedôvery vláde sa odkladá na štvrtok

Za návrh hlasovalo 77 poslancov.

Hlasovanie parlamentu o vyslovení nedôvery vláde sa odkladá na štvrtok
Poslanci v Národnej rade SR. Foto: TASR

Parlament v utorok (13. 12.) schválil, aby sa o vyslovení nedôvery vláde Eduarda Hegera (OĽANO) hlasovalo až vo štvrtok (15. 12.) o 17.00 h.

Za návrh predsedu poslaneckého klubu OĽANO Michala Šipoša hlasovalo 77 poslancov. Naopak, proti bolo 52 poslancov. V sále bolo prítomných všetkých 150 poslancov. Šipoš svoj návrh odôvodnil potrebou vytvoriť priestor na rokovania o riešení vzniknutej krízy vrátane možnosti volieb.

Za návrh hlasovali všetci poslanci OĽANO. S návrhom na odklad hlasovania súhlasili aj všetci poslanci Sme rodina vrátane Martina Borguľu, ktorý len niekoľko hodín pre hlasovaním avizoval svoj odchod z poslaneckého klubu tejto strany. Proti bol Ján Krošlák, ktorý takisto v utorok ráno oznámil svoj odchod z klubu Sme rodina.

Poslanci SaS sa hlasovania zdržali

Presun umožnili aj traja tarabovci – Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Tomáš Taraba a nezaradení poslanci Martin Klus, Miroslav Kollár, Martin Čepček, Ján Mičovský a Katarína Hatráková.

Naopak, proti boli poslanci strany Smer-SD, rovnako ako aj poslanci mimoparlamentnej strany Hlas-SD. Poslanci strany SaS, ktorí prišli s návrhom na vyslovenie nedôvery vláde 1. decembra, sa hlasovania zdržali.

Reakcie poslancov

Smer-SD

„K odkladu hlasovania o odvolaní vlády vedie koalíciu politická korupcia,“ uviedol predseda strany Smer-SD Robert Fico. Tvrdí, že pred utorkovým hlasovaním za ním prišiel minister financií Igor Matovič (OĽANO).

„Dal nám návrh, že ak nezahlasujeme za pád vlády, je ochotný rokovať o predčasných voľbách s termínom v septembri 2023,“ dodal.

Fico uviedol, že jeho strana „odmieta akékoľvek kšefty a obchody s Matovičom“. Vo štvrtok podľa jeho slov prídu všetci poslanci strany Smer-SD a budú hlasovať za vyslovenie nedôvery súčasnej vláde.

Dodal, že koalícia si „môže procedurálnymi návrhmi prehadzovať hlasovanie zo schôdze na schôdzu“ až do termínu riadnych parlamentných volieb.

Sloboda a solidarita

„Hlasovali za to tarabovci, teda vládu opäť raz podržali fašisti,“ vysvetlil predseda strany SaS Richard Sulík v relácii Braňo Závodský Naživo.

Dôvodom na odsunutie hlasovania majú byť rokovania s Igorom Matovičom, a to konkrétne o jeho opustení vlády. Označil ho za „evidentne najväčší problém“ Slovenska.

SaS by v prípade odchodu Matoviča z vlády súhlasila s odsunom hlasovania o vyslovení nedôvery vláde na januárovú schôdzu. „Za tú dobu by sme mali čas rokovať o rekonštrukcii vlády tak, aby mohla normálne dovládnuť. Ak by sme teraz neurobili nič, Robert Fico (Smer-SD) vyhrá voľby,“ dodal Sulík.

O účasť svojich poslancov v zrekonštruovanej vláde Sulík nemá záujem. Tvrdí, že „na to bol čas v septembri.“ SaS sa podľa jeho slov v tomto volebnom období do vlády nevráti. Skorší návrat Roberta Fica nechcú, pretože to podľa neho škodí krajine. „Aj to čo máme teraz škodí krajine. Najväčší problém je Igor Matovič,“ skonštatoval.

OĽANO

„Dnes sme potrebovali ukázať celému Slovensku, že mafia má v parlamente väčšinu,“ uviedol to predseda hnutia OĽANO Michal Šipoš v relácii Braňo Závodský Naživo.

„Jeden z poslancov koalície bol včera na našej strane, na strane koalície. Ráno na strane opozície,“ povedal. Naznačil, že ide o Jána Krošláka. Domnieva sa, že ho Smer-SD, Hlas-SD a extrémisti „skorumpovali“. Čo sa týka Martina Borguľu, on podľa neho svoje kroky podľa neho dopredu naznačoval.

Šipoš dva dni využiť na rokovania určené na to, aby Hegerova vláda nepadla. „My určite nebudeme nikoho korumpovať, kupovať. Nebudeme robiť takéto zákulisné hry. Budeme rokovať dovtedy, dokým vláda Hegera dostane nádej na zotrvanie,“ skonštatoval. Rokovať chcú aj so stranou SaS.

Občiansko-demokratická platforma OĽANO podporuje presunutie hlasovania o vyslovení nedôvery vláde. Očakáva rokovania demokratických strán. Predčasné voľby však nepovažuje za riešenie situácie. K stanovisko platformy sa pridali aj nezaradení poslanci a poslankyne Martin Klus, Ján Mičovský, Juraj Šeliga a Jana Žitňanská

Očakávame, že koaliční lídri vrátane predsedu vlády, predsedu hnutia OĽANO ako aj líder SaS, využijú tento čas na vytvorenie dohody aj za cenu rekonštrukcie vlády,“ dodala.

Sme rodina

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) povedal, že hnutie bolo pripravené hlasovať, pričom by boli proti odvolaniu vlády. Odloženie hlasovania však podporili. „Keďže náš koaličný partner prišiel s takouto žiadosťou, samozrejme, že sme to podporili,“ ozrejmil.

Dodal, že v prípade, že vláda padne, tak primárnym záujmom Sme rodina je, aby boli parlamentné voľby čo najskôr. „Vo štvrtok zahlasujeme tak, ako sa patrí na koaličného partnera,“ dodal.

Peter Pellegrini

Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho budú za pád vlády aj v prípade, keby z funkcie odišiel minister financií Igor Matovič. Bývalý premiér považuje presun hlasovania o páde vlády za prejav slabosti a strachu zo strany premiéra Eduarda Hegera. Poslanci Borguľa a Taraba vítajú presun hlasovania.

„Budeme stále za pád tejto vlády, on je stále predseda najsilnejšej politickej strany, to by ničomu nepomohlo. Máme informácie, že sa môže do štvrtka stať, že odstúpi nielen Igor Matovič, ale aj Roman Mikulec (OĽANO),“ povedal novinárom Pellegrini.

Myslí si, že nakoniec možno „teatrálne“ urobí demisiu premiér. „Alebo prídu s tým, že nám začnú ponúkať termín predčasných volieb,“ dodal s tým, že zatiaľ majú informácie o voľbách na začiatku septembra, no preferuje ich aspoň koncom júna.

Martin Borguľa a Tomáš Taraba

Martin Borguľa podporil presunutie hlasovania. Je rád, že sa vytvoril priestor na rokovanie. „Vytvoril sa priestor aj na splnenie mojej podmienky a budem čakať, čo sa bude ďalej diať,“ povedal, že rokovanie s premiérom ešte nebolo.

Nedostal informácie, že by mohol premiér odvolať ministra vnútra Mikulca. Borguľa chce hlasovať za pád vlády, pokiaľ ostane Mikulec na svojej stoličke.

Tomáš Taraba vidí v nasledujúcich dvoch dňoch priestor na dohodu na predčasných voľbách. „Pre opozíciu je najlepší jún, padajú hlasy, že koalícia by chcela september,“ povedal s tým, že neexistuje základný legislatívny rámec na vypísanie predčasných volieb.

Návrh novely Ústavy SR z dielne Sme rodina o možnosti skrátiť volebné obdobie podľa neho neprejde, pokiaľ ho nepodporí OĽANO. „SaS si dala podmienku, že my ako opozícia máme zahlasovať za vyhodenie tej časti, kde ľudia majú v referende možnosť skrátiť si volebné obdobie,“ povedal. Existuje podľa neho šanca dohodnúť sa na predčasných voľbách.

„Ak sa dohodneme na termíne predčasných volieb, rozprávajme sa o podobe, v akej vláda dovládne,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko